-kielégítő|jó
rövid leírás:
Lakóház, két középkori épület összeépítéséval alakult ki. Magja 14-15. sz.-i átépítéssel. Jelenlegi alakjában barokk, 18. sz. Belsőben 15. sz.-i gerendás fafödém, hiányos. Goldzieher Ignác szülőháza.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, a déli telekhatáron álló, hangsúlyos, középkori, rekonstruált ház, illetve északi oldalon álló barokk szárnyból álló, U alaprajzú, egyemeletes lakóépület.
Külső:
A középkori épület kő és a bemutatást szolgáló tégla alkotta vegyes falazatú, egyemeletes, oromzatos főhomlokzatán alul szegmensíves ajtó és két, egyenes záródású ablak látható. Az emeleti ablakcsoport első sorában három, félkörzáródású, bélletes ablaka fölött középen negyedik, hasonló ablak látható, s a nyíláscsoportot hatalmas félkörív fogja össze. Az oromzaton kis lőrésablak. A házrész déli sarkán kőarmírozás.
A barokk rész négytengelyes, tagozott övpárkány osztja, csonka főpárkány zárja.
Földszintjén egyenes záródású, zárókődíszes, kőkeretes üzletajtók között a jobb második tengelyben kosáríves, váll- és záróköves, élszedett, kőkeretes, kerékvetőköves kapu, új kapuszárnyakkal.
Emeleti ablakai egyenes záródásúak, hullámos szalagkeretesek, ovális tükrű, alacsony mellvéddel, hullámos szemöldökkel. Az ablakokat toszkán vakolatpilaszterek választják el, a kapu tengelye mentén ovális dísszel megbontva.
Juhász Gyula utcai oldalhomlokzatán nagy méretű, kőkeretes, keresztosztású ablakok, illetve kis ablakok kerültek bemutatásra. Itt látható Goldziher Ignác emléktáblája is.
Udvari homlokzata két oldalszárnya előtt szima profilú konzolok között boltozott függőfolyosó fut végig. A déli és keleti homlokzaton a középkori ház kifutó végfalai kerültek bemutatásra.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
A kapualj fiókos dongaboltozatos részében jobbra három kő ülőfülke, balra gótikus kő kapukeret látható. A hátul kapcsolódó hevederes csehsüvegboltozatos részből jobbra nyílik az átalakított, kétkarú lépcsőház, emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. Az emeleti részt díszes, copf kovácsoltvas rács zárja el.
A középkori épületben egy, középen osztott traktus fut hátra, az oldalszárnyak egy traktusa fölé pedig hevederes csehsüvegboltozat borul.

Kedvenc székesfehérvári házaim egyike, rendkívül hangulatos és szép továbbra is.