Lakóház; Deák-gyűjtemény

Lakóház és múzeum (Deák-gyűjtemény), barokk, 18. sz. vége. Átalakítva.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes, nagy kiterjedésű, barokk lakóépület.
Külső:
Hosszan elnyúló, háromszor enyhén konkáv törésű homlokzata szabálytalan kiosztású 10 tengelyre osztott, szalagszerű övpárkány osztja, csonka főpárkány zárja. Egyenes záródású, tagozott szalagkeretes ablakai között mindkét szinten lekerekített sarkú, változó szélességű faltáblák.
Földszinti ablakai zárókődíszesek, könyöklővel. A jobb ötödik tengelyben nyílik a kőkeretes, zárókődíszes, emelt kosárívű, kerékvetőköves kapuja.
Udvari homlokzata keleti oldala újabb. A tagozott övpárkánnyal osztott északi oldalszárny mindkét szintjén keretezett kosáríves nyílású tornác fut, alsó szintjén vállpárkánnyal. A déli szárny előtt is tornác fut, szabálytalan nyílásokkal, kevésbé díszesen alakítva.
Nyeregtető, cserépfedés, modern padlástéri ablakok.
Belső:
Kapualja egy szakasz dongaboltozatos, majd két szakasz hevederes csehsüvegboltozatos részből áll. A kapualj végén mindkét irányban újabb, síkfödémes udvari folyosó indul. A folyosók északi és déli végén, az oldalszárnyak csatlakozásánál kőkeretes ajtajú, íves hátfalú, U alaprajzú lépcsőházak nyílnak, alátámasztás nélküli húzott-íves lépcsővel, kovácsoltvas korláttal, az északi pincelejárat mellett copf kéményajtóval. A folyosók és lépcsőházak a 19. századi bővítés eredményei.
Az oldalszárnyak tornácait alul hevederes csehsüvegboltozat, az emeleten síkfödém fedi.
Kéttraktusos utcafrontja hangsúlyos része az utca felőli, impozáns szobasor. Ezek fiókos dongaboltozattal fedettek. Az északi szoba falán képzeletbeli tájat megjelenítő freskó 1770 körül készült.
Számos egyéb szoba hevederes csehsüvegboltozattal fedett.

Változatlanul kitűnő állapotban van az épület, ápolt, gondozott.