Római katolikus templom, volt karmelita, majd szemináriumi templom

r.k. szerzetesrendi templom
rövid leírás:
R.k., volt karmelita, majd szemináriumi templom, barokk, 1745-1748. Belsőben falképek, barokk, 1770 körül, F.A. Maulbertsch. Berendezés: rokokó, 18. sz.
:
Térrel és két utcával határolt területen részben a rendházzal egybeépült, tagolt tömegű, barokk stílusú épületegyüttes. Az É.-D. fekvésű templom középtornyos, cseréptetős, hajója négytengelyes, az egyenes záródású, egytengelyes szentélye azonos magasságban, de nem teljes szélességben zárja a hajót.
A háromtengelyes, oromzatos, attikás, volutatagos, kétszintes főhomlokzatot falmezőkkel díszített, oszlopszékről indított, toszkán fejezetű óriáspilaszterek fogják össze; a kétszintes torony, illetve a homlokzati középrész rizaliszerűen előrelép.
A lábazat azonos magasságban, és a triglifekkel tagolt, golyvázott, teljes főpárkányzat körbefut az épületen.
Az órapárkányos tornya kétszintes, eltérő szintmagasságú; ugyancsak golyvázott övpárkánnyal tagolt, és a torony lekerekített éleit pilaszterek határolják, alul
lizénaszerűen, felül korithoszi fejezettel képzettek, amelyeket a második szinten kis párkánytagok fognak össze. Hármas tagolású, törtvonalú sisakja bádog-héjazatú.
A járószinttől öt lépcsővel elválasztott bronzkapuja, kőkeretes, konzoltagos- vállkőről indított, szegmentíves záródással. Felette szalagkeretes, váll- és zárókövekkel tagolt, ovális vakablakkal, erről indított lantablakszerűen képzett falfülkével, benne bronz - Madonna a kis Jézussal - domborművel. A karzatablak szalagkeretes, szegmentíves záródással, csigamotívumos tábladíszes szemöldökmezejét, íves szemöldökpárkány zárja. A két szélsőtengelyben két-két szalagkeretes ablakkal, alul szegment-, felül egyenes záródással. Az ablakok felett és a könyöklők alatt falmezőkkel.
A torony alsószintjének északi homlokzatán, falsáv-keretbe foglalt, záróköves lantablak nyílik. A felső szint minden oldalán vállpárkányról indított, félköríves záródású, záróköves szalagkeretes ablakok állnak.
A szabadon álló, keleti oldalhomlokzatot ugyancsak lábazatról és oszlopszékről indított toszkán fejezetű óriáspilaszterek tagolják, a főhomlokzattal azonos kiképzésben. A magasan húzódó szalagkeretes, szegmentíves záródású, záróköves ablaknyílásai három tengelyben áttörtek, a torony felöli oldalon vakablakos kiképzéssel. A homlokzat, torony felöli tengelyében, a lábazat magasságáig emelkedő posztamensen, baldachinos háttáblás Nagy Lajos koronás, kardra támaszkodó szobra áll. ( 1932 ).
A szentélyt két oldalról két-, ill. háromemeletes épületrészek ( rendház ) fogják közre.

A templom festésén nem látszik, hogy nemrégen felújították, sok helyen foltos, kopott, szennyezett.