Karmelita kolostor; Papi otthon

kolostor
rövid leírás:
Papi otthon, volt karmelita kolostor. Második emelettel bővítve, 1910., illetve 1919-ben. Belsőben falképtöredékek, rokokó, 1750 körül. Ebédlőben stukkók, rokokó, 18. sz. közepe. Könyvtárában festett faszekrények, barokk, 18. sz.
:
Utcák és tér által határolt területen részben beépítésben álló, tagolt tömegű, belső udvaros, háromszintes, cseréptetős barokk stílusú, eltérő homlokzat-kiképzésű épületegyüttes, a tér felöli a kovácsoltvas kerítése téglafalazású- pillértagokkal.
Az É.-i főépület 'L' alaprajzú szárnya, azonos architektúrájú, homlokzatai háromszintesek, tizenegy tengelye, eltérő kiosztásban, (az első tengelyben álló ablakot befalazták), (1+9+1) illetve hat tengellyel a rövidebb szárnyon. Az épületrészen azonos magasságú, szellőzőkkel áttört lábazat fut körbe. Az alsó két szintet övpárkány választja el egymástól, a homlokzatot teljes főpárkányzat zárja le. Az alsó szint vízszintes falsávokkal tagolt. A földszint egyenes záródású ablakai, füles szalagkeretezésűek. A két felső szint ablakai függőleges falmezőkbe foglaltak, szintén egyenes záródásúak, könyöklőkkel, díszített könyöklőmezőkkel, és tört- illetve egyenes szemöldökpárkányokkal, az első szinten lépcsőzetesen alakított füles kertezéssel, zárókővel.
Az első és a tizedik tengelyben álló kőkeretes kapuk öt lépcsővel térnek el a járószinttől, konzoltagosak, zárókövesek, íves záródásúak, a zárókő felett kis szalagkeretes körablakokkal.
Az É.-i főépületet D.-ről az utca és az udvar felöl többszörösen tagolt, ugyancsak háromszintes, de eltérő szintmagasságú szárny zárja le, rézsűs oldalszárnnyal.(tengelye: 3 ), a déli tizenkét-tengelyes ( 5+7 ).
Az épületrész lábazata rézsűs kialakítású, kissé magasabb, szintén szellőzőkkel áttört, övpárkánya azonos magasságú a főépületével és eltérő kiképzésű, de szintén teljes főpárkányzat zárja le.
Az alsó két szint füles keretezésű, egyenes záródású ablakai, mélyített mezőkben helyezkednek el, a rézsűs szakaszon könyöklőpárkánnyal képzettek, illetve itt a falmezők lépcsőzetesen alakítottak, és mindkét szinten a 2. és a 3. Tengely között szintén lépcsősen alakított, a széleken egyszerűen képzett, mélyített falmezők húzódnak.
A felső szinten részben egyenes záródású, szalagkeretes ( 3+5 ), részben eltérő nagyságú, szegmentíves, szintén szalagkeretes ablakok találhatóak. ( 5+2 )
Keletről az épületrész egybeépült a templommal, illetve egy kétszintes, a homlokzat elé lépő, félsátortetős, 3 tengelyes ( az oldalhomlokzatai egytengelyesek ) épületrésszel, aminek lábazata azonos szintmagasságú, szellőzőkkel áttört és főpárkányzat zárja le. Itt az ablakok a két szinten eltérő nagyságúak, de valamennyi füles szalagkeretezésű, egyenes záródású. (A nyugati első ablakok keretezésein átépítés nyomai fedezhetők fel. ) A homlokzatot falsávok keretezik, illetve a két szintet is falsáv választja el egymástól.
A padlás minden épületrészen kis szellőzőkkel tagolt.
Az udvar négyszögalaprajzú, részben burkolt. A déli homlokzaton két liftfeljáró nyílik, illetve egy kisebb terasz húzódik. Az ablakok minden homlokzaton egyenes lezárásúak, szalagkeretesek, a keleti homlokzaton átépítések nyomait fedezhetjük fel.

Helyenként nagy vakolat sérülések vannak, a festése szennyezett, de jó állapotú a régi épület.