Zárda és városfal; Levéltár

kolostor
Levéltár, volt zárda, barokk, 18. sz.-i eredetű. Mai alakjában klasszicista, 1831. Városfal.
:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, kétszintes klasszicista stílusú épület, két, az épület fölé emelkedő, timpanonos lezárású, kis kiülésű rizalittal, palatetővel. A homlokzat tizenhárom tengelyes. ( 3-5 ill. 9-11 tengelye a rizaliton )
A homlokzaton azonos magasságban lábazat, a földszinti ablakokat összekötő vállpárkány és övpárkány fut végig, valamint a rizalitok mentén megszakított főpárkány zárja.
A nyílásai a földszinten íves záródásúak, vállpárkányra futó, profilozott ívezettel és falsávokkal keretezettek, tükrös köténymezőkkel. Az emeleti egyenes záródású, zsalugáteres ablakok a rizalitok kivételével, a könyöklőről indulnak, profilozott szalagkertesek, egyenes szemöldökpárkánnyal.
A főhomlokzat északi rizalitjának földszinti középtengelyében gyámokon álló, kettős, kannelurázott oszlopokkal és ezeket lezáró gerendázattal kiemelt egykori kápolnabejárat íves lezárású kapuja az utca járószintjétől egy lépcsővel tér el. A déli rizalit középtengelyében íves lezárású kocsibejáró áll, felülvilágítóval és tőle északra szintén íves lezárású kapubejáróval.
A rizalitokon az emeleti szintek azonos kialakításúak: a tengelyek mentén, az övpárkányon álló ion fejezetű óriáspilaszterekkel, amelyek a szintet és a felette húzódó copf füzéres táblákkal díszített, magasra emelt szemöldökmezőt kötik össze, köztük az egyenes záródású ablakok vaklunettái az oszlopokat összekötő, vállpárkányról indulnak. A teljes főpárkányzat fogrovatos.
A kocsibejáró dongaboltozatos, lábazatos, párkányzatos falpillérekkel és hevederekkel tagolt, mélyített fülkékkel díszített, a járószintje az udvar felé enyhén emelkedik. Két oldaláról nyílik a boltozott kapubejáró, ill. a portásfülke és a lépcsőház. A belső udvart keletről az egykori városfalra épített kőfal zárja, parkosított. A megmozgatott tömegű udvari szárnyak homlokzatain szabályos kiosztásban egyenes záródású ablakok húzódnak, az északi és déli traktus negyedik tengelyében kovácsoltvas oszlopokkal és mellvéddel képzett, bádogfedésű előtetős bejárattal, egy lépcső magasságban. A nyugati szárny kis kiülésű, háromtengelyes középrizalitjának középtengelyében álló kocsibejáró előtt párkánytagos, pilléres, árkádos szélfogóval, felette kovácsoltvas mellvédű erkéllyel. Az emeleten a tengelyeket falsávok keretezik, a franciaajtó felett magasított, íves záródású vaklunettával.
Az épületrészeket, kéttengelyes folyosószárnyak kötik össze.

Az épületet felújították, az utcai homlokzat legalábbis tökéletes állapotú.