Bajzáth-ház

Bajzáth-ház. Lakóház, copf, 1800 körül. Városfal.
Külső:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, téglány alaprajzú, egyemeletes későbarokk (copf) lakóépület. Udvara s használatban lévő bejárata közös a Budai út 2. szám alatti lakóházéval.
Téri homlokzata középrizalitos kialakítású, 4+3+4 tengelyes, tagozott övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja.
A rizalit földszintje erőteljesen sávozott falfelületű. Két szélső tengelyében szegmensíves záródású, könyöklős ablakok ülnek, melyek felül szemöldökös keretezése felnyúlik az övpárkányig. A rizalit középső tengelyében eklektikus stílusú kapuszárnyakkal ellátott kosáríves nyílású kapu, melynek fogrovatos, egyenes záradékú kőkeretezése rozettás zárókődíszes, a tükrös mezőkben ágdísszel.
A rizalit emeleti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklősek, cseppdíszes mellvédjük füzérdíszes konzolon támaszkodik, záradékukon ülő faltáblájukon copf füzérdísz, amely fölött a főpárkányt rozettás, cseppdíszes konzolok támasztják.
Az oldalsó részek földszinti ablakait lemetszett sarkú faltáblák választják el. Az ablakok egyenes záródásúak, könyöklősek, keretezetlenek, záradékuk felett újabb, fekvő hasáb alakú faltábla. Az oldalsó részek emeleti ablakai mélyített falsíkban ülnek, egyenes záródásúak, könyöklőjük alatt fogrovatos, szemöldökükön tagozott faltáblával.
Udvari homlokzata részben átalakított. Középrizalitja háromtengelyes, övpárkánnyal osztott, tagozott keretezésű timpanonnal zárt, utóbbiban padlástéri körablak. A rizalit földszintjén kosáríves, zárókődíszes, kerékvetőköves kőkeret. Emeleti ablakai keretezetlenek, oldalt egyenes, középen szegmensíves záródásúak. Az udvari homlokzat oldalsó részének emelete előtt vasrudakon támaszkodó, újabb függőfolyosó fut.

Belső:
Kapuja hatszakaszos, hevederes csehsüvegboltozattal fedett. A negyedik szakaszból balra nyílik a háromkarú, emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedett lépcsőház, orsótéri falának vakárkádjaiban kőballuszteres korláttal.
Földszinti helyiségei boltozottak, kéttraktusos elrendezés.

A szép régi épület meglehetősen elhanyagolt állapotban van, sok hibával.