Megyeháza

közigazgatási épület
megyeháza
Egykori megyeháza, klasszicista, 1807-1812. Részben Pollack Mihály tervezte. Városfal.
Külső:
Szabadon álló, U alaprajzú, kétemeletes főépületből és nyugatról kapcsolódó, L alaprajzú, földszintes melléképületből álló klasszicista hivatali épület.
A jelenleg felállványozott homlokzatokat földszint feletti övpárkány, mindkét emeleten végigfutó könyöklőpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, az első emeleten állókonzolos szemöldökkel alakítottak.
Főhomlokzata 8+5+8 tengelyes, középrizalitos. A rizalit alján egyenes záródású nyílásokkal alakított, vízszintes vakolatsávozású nyitott előtér. A rizalit felső részét hat korinthoszi nagypilaszter tagolja, a két ablaksor között fekvő faltükrök. A rizalitot záró háromrészes, fogrovatos főpárkány felett keretezett timpanon.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső:
Kapualja hatszakaszos, zárókődíszes hevederes, stukkódíszes csehsüvegboltozattal fedett, alsó részén modern burkolat.
Oldalfalán kis márványtábla, felirata:

Az
Isten segedelmével
KILENTZEDIKÉN ÉPÜLTEK,
EZEN EZERNYOLTZSZÁZNAK
TSINOS FELNYÚLÓ FALAI
E` SZÉP VÁRMEGYE HÁZNAK
Vagy:
AZ ITT ELHÁNYT VÁRFOK HELYIN
E` LETT MEGYÉNK BÁSTYÁJA
HOGY NE LENNÉNK AZ ALÁ ZÁRT
BILITSESEK PRÉDÁJA
a
Tekintetes Székes Fejér Vármegye Házának
ajánlja Seregélyesről
Devetsery István Rec.

A kapualjból jobbra nyílik a díszlépcsőház: vörösmárvány lépcsőfokos, háromkarú, az emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedett, orsóterében két lizénakeretezésű, triglifes párkányú pillér áll, közeikben egymásba fonódó körökből képzett kőkorlát. A lépcső falain a pilléreknek megfelelő, azonos tagolású pilaszterek állnak.
A lépcső torkolatánál az első emeleten négy, az orsótériekkel egyező kialakítású pillér támasztotta, teknőboltozatos előcsarnok következik. Innen nyílik a rizalitot elfoglaló, két szint belmagasságú díszterem. A díszterem síkfödémes, bejárati kőajtajai szalagkeretesek, állókonzolos szemöldökkel díszítettek. A terem három belső falán konzolokon nyugvó függőfolyosó fut, kovácsoltvas korláttal. mennyezetén rozettadíszes téglalapok stukkómintái. A két belső sarokban klasszicista (empire) cserépkályhák.
A második emeletre vezető, hasonló kialakítású lépcső már egyterű, osztatlan előcsarnokba vezet, itt a lépcső torkolatát kőkorlát övezi. A lépcsőfordulóban míves kőlámpás.
Az épület mindhárom szinten udvari folyosóval alakított, ebből nyílnak a főhomlokzat mentén két sorban, az oldalszárnyakban egy traktusként álló irodák. A földszinti folyosó dongaboltozatos, az ebből nyíló helyiségek teknőboltozatosak. az első emeleti folyosó szintén fiókos dongaboltozattal fedett, a második emeleti már síkfödémes.
Az épület alápincézett, hol 1900-ig létezett az alapítási emléktáblán is megidézett börtön.

Nagyon szépen felújított, kitűnő állapotú, gyönyörű épület.