Wathay Ferenc emlékműve

Plasztika
emlékmű
Wathay Ferenc várkapitány emlékműve. Készült a két világháború között. Városfal.
külső leírás:
Székesfehérvár török-kori városfalának legjobb állapotban megmaradt szakasza, közte a Monostor-bástya északi fele húzódik itt. Az 58-18-30 méteres, alacsony falszakaszt kváderkövek burkolják, 1601 után építették újjá az akkori ostrom alatt elpusztult házak és a Szt. Márton templom köveiből. A törökök 1602-ben itt, a még csupán félig kész bástya falán rést ütve törtek rá a meglepett védőkre. A várfalon emléktábla hirdeti a fenti eseményeket.
A Várkörút mentén húzódó parkban, a Monostor-bástya sarkánál, kváderes talapzaton emelkedik Wattay Ferenc ülő bronzszobra, Lux Elek alkotása. A páncélt viselő, jobbján földbe szúrt kardján pihentető, lefele tekintő, szigorú, erőteljes és szomorú szoboralak az 1602. évi ostrom idején a vár vicekapitányaként szolgáló, majd évekig a Héttoronyban senyvedő Wattay Ferencnek állít emléket.
A szobor talapzatán emléktábla:
HŐS WATTAY FERENC, HŰ VÁRKAPITÁNY