Római katolikus templom, volt ferences templom

rövid leírás:
R.k., volt ferences (Szent Imre) templom. Korábbi kápolna, ill. a királyi palota helyén épült, barokk, 1720-1742. Tornya 1866-ból. Külső falán feszület, Fadrusz János műve. Berendezés: fő- és mellékoltárok, szószék, barokk, 18. sz.
:
Terek és utca által határolt területen, részben beépítésben álló, keletelt, oldaltornyos barokk stílusú templom, cseréphéjazatos nyeregtetős nyugaton fél-kontyolt lezárású. A hajót nem teljes szélességben zárja az egyenes záródású szentély.
A Ny-i főhomlokzat háromtengelyes, a sarkokat falpillérek, középen pilaszterek tagolják. A hajó D-i oldala négytengelyes, lizénákkal tagolt, a szentély egytengelyes.
A templomon azonos magasságú, részben profilozott lábazat fut körbe, háromrészes, gerendatagos, golyvázott, teljes főpárkányzat zárja.
A kapu szalagkeretes, egyenes záródású, bábos díszekkel koronázott keretezéssel, a szemöldökgerendája felett ökörszemablakkal, amelyet íves, záróköves szemöldökpárkány díszít.
A kapu felett áll a szegmentíves lezárású, a főpárkányzatba nyúló, szalagkeretes vakablak, a két oldalsó tengelyét, az alsó szinten karéjos lemetszésű falmezők díszítik, felettük szalagkeretes, félköríves lezárású, vállpárkányos, könyöklős fülkékben, délen Szent Antal, északon Assisi Szent Ferenc szobrával.
Az oromzata ugyancsak háromtengelyes, pilaszterekkel tagolt, középen itt is szoborfülkével, benne Szent Imre szobrával, a szélső tengelyekben egy-egy kisebb, szalagkeretes lantablak-nyílással.
A déli homlokzaton egymás felett, szabályos kiosztásban szegmentíves lezárású, füles-szalagkeretes, könyöklős ablaknyílásokkal, a Ny-i első tengelyében egyenes záródású, kőkeretes oldalkapu nyílik, a járószinteket hat lépcső választja el.
Az alsó szint ablaksora alatt ugyancsak karéjos lemetszésű, profilozott falmezőkkel, a DK-i utolsó tengelyének falmezőjén díszes keretbe foglalt bronz relief, illetve felül medalionba foglalt, Szent Imre herceg félprofilos portréjával, alatta felirattal.
A D-i homlokzat középső lizénájának alsó zónájában Corpusos kereszt.
A szentély keleti homlokzata nagy részben a rendházhoz kapcsolódik. A szentély déli falához új építésű, téglány alaprajzú, nyeregtetős altemplomi lejárat kapcsolódik.
A háromszintes, többszörösen tört-gúlasisakos, rézlemez fedésű, fogrovatos-órapárkányos torony az épület Ény-i sarkához kapcsolódik, a homlokzattól visszaléptetve áll. A szinteket teljes párkányzatok és mellvédmezők választják el egymástól. A felső szintek homlokoldalit az élek mentén ion, illetve korithoszi pilaszterek keretezik. A középső szint homlokmezői a zárókő magasságáig felnyúló fél - pilaszterekkel keretezettek, amelyeket a félköríves lezárású ablakok vállpárkányai kötnek össze, felettük vízszintes falmezőkkel. A felső szint ablaknyílásainak szemöldökpárkányai fogrovatosak, gerendatagos és korithoszi fejezetű pilaszteres keretezésűek, balusztrádos könyöklőmezőkkel.
A torony előtti kisebb téren Szent Imre kőszobra áll.
A templom északi homlokzata és szentélyfala a rendházhoz kapcsolódik.