Városháza

közigazgatási épület
városháza
rövid leírás:
Városháza, 17. sz-i eredetű, barokk, 1712-1718. Mai alakjában késő barokk, 1790. Udvari beépítése 1937-1938-ból.
:
Terek és utca által határolt területen, tagolt tömegű, részben beépítésben álló, szabálytalan alaprajzú, kétszintes, belső udvaros copf stílusú épületegyüttes, cseréptetővel.
A Városház tér felöli épület nyeregtetős, főhomlokzata 12 tengelyes, keleti első tengelyében hangsúlyos, erkélyes, oszlopos díszes kapuval. Az épület két rövidebb homlokzatát hullámos, szellőzőkkel áttört oromzat zárja le, keletről részben beépített kétszintes átjáróval. A homlokzaton azonos magasságú lábazat, övpárkány és enyhén golyvázott főpárkány fut végig. Valamennyi ablaknyílása szalagkeretes, egyenes záródású, alul kis könyöklőpárkánnyal, felül a könyöklők alatt domborított mezőkkel, a törtvonalú szemöldökpárkányok mezőiben ornamentális dísszel. A főhomlokzat falsíkja a földszinten vízszintes falsávokkal tagolt, felül a toszkán fejezetű pilaszterekkel tagolt, fejezetei felett palmetta díszekkel.
A kapu félköríves záródású, konzoltagos zárókövén pillértagos, áttört mellvédű erkéllyel, két oldalról kompozit fejezetű oszlopszékes oszlopokkal és pilaszteres támaszokkal, amelyek kiemelkednek. Az erkély mellvédje hullámtagos, a konzoltag felett városcímerrel, a pilléreken Igazság és az Okosság allegorikus szobraival. Az erkélynyílás füles keretezésű, volutatagos, kőkeretes, egyenes záródású, törtívű szemöldökpárkányán koronát és kardot tartó sas, szélein vázákkal.
A főépülethez nyugatról L alaprajzú, részben egy- részben kétszintes épületrész kapcsolódik. A homlokzaton eltérő szintű, lépcsőzötten tagolt lábazat fut körbe, követi a járószint emelkedését. A nyugati homlokzaton övpárkány fut végig, az épületrészt főpárkány zárja. A nyugaton a felső szintet ugyancsak pilaszterek tagolják.
A nyugati és déli homlokzatok szabálytalan kiosztású és szintű nyílásai, alul szalagkertesek, felül füles keretezésűek, a könyöklőpárkányaik alatt könyöklőmezőkkel, hasonlóan, mint a főépület mezői. A déli homlokzat középtengelyében kőkeretes ajtó nyílik, az épület dél-nyugati sarok övpárkány magasságában kőkeretes nyílás található.
A főépületet és az L alaprajzú dél-nyugati szárnyat a tőle keletre álló egykori Zichy palotához árkádos, egyszintes épületrészek kötik össze. Alul mindkét épületrész majdnem teljes szélességében nyitott, kőkeretes, záróköves, boltozott, felül kis ablakokkal tagolt, a nyílások alkalmazkodnak a környező épületek architektúráihoz.
A szabálytalan négyszög alaprajzú belső udvar nyugati épületrészéhez egyszintes terasz kapcsolódik, udvarra néző ablakai egyenes záródásúak. Az északi szárny keleti szakasza előrelép, a lépcsőházat foglalja magába. A felső szint homlokzata az udvar felé árkádíves, üvegezett ablaknyílásokkal áttört.
Az északi összekötő szárny udvari homlokzatának középtengelyének kis íves záródású, kagyló és volutatagos fülkéjébe Mária szobrával.
A belső udvar járószintje a terek felé enyhén emelkedő szinttel és lépcsőkkel kapcsolódik.

Gyönyörű épület, díszes kőkeretes kapuval. kár hogy 1-2 helyen elég látványos vakolathibák tűntek rajta fel.