Ferences rendház

kolostor
Diákotthon, volt ferences rendház, barokk, 1741-1743.
:
Beépítésben álló, két belső udvart magába foglaló, szabálytalan tömegű barokk stílusú épületegyüttes, részben a templom északi és keleti oldalához kapcsolódik.
Két építési periódusból származik, a régebbi rendház, kétszintes, az új építésű rész két- illetve egyszintes toldalék részekből áll.
A keleti homlokzat kétszeresen megtört, osztópárkányos és teljes főpárkányzattal tagolt, cseréphéjazatos. Az épületen eltérő magasságban fut körbe a lábazat.
A tengelyei eltérő kiosztásban állnak. Az ablakok egyenes záródásúak, alul szalagkeretesek, felül füles keretezésűek, zárókövesek, kis könyöklőmezők díszítik. A két kapu közül a déli gazdagon díszített, szobor-fülketag koronázza. Itt a bejárati ajtó gyámkőről indított szalagkeretes, váll-és záróköves, kosáríves nyílászáradékú. A szoborfülke törtívű szemöldökpárkánnyal záródik, alul könyöklőpárkányos. A fülkében Szent Ferenc szobra áll. A szemöldökmezőben ferences rendi címer látható. A járószintje három lépcsővel tér el az utca járószintjétől.
A másik ajtó egyenes záródású, szalagkeretes, egyszerű kiképzésű.

A rézsűsen megtört tengelyekben szamárhátíves lezárású falikút áll, felette harci jelenetet ábrázoló relief: Szent István állja itt mindig a vártát! 1548-1588 felirattal, a másikban üzlethelyiség nyílik.

A nyugati szárny ugyancsak kétszintes, öv- és főpárkányzat fut körbe, héttengelyes, nyílásai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, felül könyöklőpárkányosak. Hozzá északról egyszintes épületrész kapcsolódik, ezt követően ugyancsak kétszintes épületrészek zárják északról a másik belső udvart. Erről az épületészről nyílik az udvar bejárata.

Az északi belső udvar szabálytalan alaprajzú, eltérő homlokzatkiképzéssel. A középső traktus 'L' alaprajzú, északi homlokzatának ablak- és ajtónyílásai ugyancsak szalagkeretesek, egyenes záradékúak, részben eltérő tengelykiosztásban állnak. Az épületen azonos magasságban lábazat és osztópárkány fut körbe, illetve teljes főpárkányzata csak az egyszintes toldalékrészig tart. Az épületrészről nyílik a pincelejárat. A pince boltozott. A keleti szárny egykori kocsibejáróját és ablakát befalazták, kisebb ablakokat nyitottak rajtuk, egykori szalagkeretezésűk megmaradt.

A kisebb, déli, egykori rendház udvara szabályos négyzet alaprajzú, a homlokzatokon öv- és teljes főpárkány fut körbe. Ablaknyílásai szabályos kiosztásban állnak, egyenes záródásúak, felül könyöklőpárkányosak.

Az egyházmegyei múzeum épülete. Kifejezetten jó állapotban van.

Zichy-palota (0.069 km)