Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
3923
törzsszám:
1569
szélesség (lat):
N 47° 11,229'
hosszúság (lon):
E 18° 24,786'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
521
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, romantikus, 1860 körül. Valószínűleg Ybl Miklós tervezte.
külső leírás:
Külső:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, téglány alaprajzú, kétemeletes, romantikus stílusú lakóépület.
Téri homlokzata a földszinten 2+1+K+1+2, az első emeleten 2+1+2+1+2, a másodikon 3+2+3+2+3 tengelyes, középrizalitos és enyhe kiülésű oldalrizalitos kialakítású. A homlokzatot a földszint fölött hullámdíszes frízű övpárkány osztja, kétrészes, konzoldíszes főpárkány zárja. A földszint nem rizaliti 1-1 ablaka, illetve az első emeleti ablakok végigfutó könyöklőpárkányon ülnek.
A földszint nyílásai szegmensívesek, az oldalrizaliton üzletajtóvá alakítva. A földszint középrizalitjában szegmensíves, korinthizáló pilaszterekkel keretezett kapu, eredeti kapuszárnyakkal.
Az emeleti ablakok félkörzáródásúak, bélletes kialakításúak. Az oldalrizalitok első emeletén közös szemöldökkel összefogott két ablak könyöklőpárkánya alatt fejszobros relief, záradékuk felett gazdag stukkódísz. A második emeleti ablakok az első emeletiek közös szemöldökén ülnek, törpepilaszterekkel elválasztott mellvédjükön stukkódísz, záradékuk mentén szalagkeretelés.
Az emelet nem rizaliti részeinek konzoldíszes tükörben ülő nyílásai az oldalrizalitok nyílásainak formáit ismétli, a második emeleten mellvéd nélkül. A középrizalit első emeletén három soktagozatú konzollal alátámasztott, kovácsoltvas korlátú erkély. Az erkély ajtajának formakincse az oldalrizalit hasonló helyzetű ablakait ismétli, osztóján csavarttörzsű oszlopdísszel. A középrizalit második emeleti ablakai megegyezők az oldalrizalitok hasonló ablakaival, záradékuk felett virágdísszel. Az akroterionnal záródó, lapos oromzaton a középső, nagyobb méretű, négy kisebb körrel tagolt rózsaablak mellett két rozettás tárcsa. A középrizalit sarkain az emeleteket összefogó csavart díszítés.
Udvari homlokzata ablakai keretezetlenek, a földszintiek fölött széles övpárkánnyal. A telek oldalán egy-egy földszintes szárny csatlakozik a főépülethez.

Belső:
A szegmensíves dongával fedett kapualjat pilaszterek és lizénák, illetve hevederek tagolják két szakaszra. Jobbra nyílik az alátámasztás nélküli körlépcsős, egyterű lépcsőház, kovácsoltvas korláttal, vörösmárvány lépcsőfokokkal. A lépcsőház az emeleten tágas, síkfödémes előtérbe vezet, falát és mennyezetét pilasztereken nyugvó szegmensíves hevederek osztják.

Állapotjelentések

2010.10.07 09:21 Patikus állapot: 4 - pont: 4

Egyre több a vakolat sérülés, romló állapotú az épület.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.018 km)
Say-ház (0.032 km)
Lakóház (0.048 km)
Lakóház (0.052 km)
Lakóház (0.065 km)
Lakóház (0.084 km)
Lakóház (0.090 km)
Bajzáth-ház (0.110 km)