Say-ház

-kielégítő|jó
Lakóház, ún. Say-ház, kora romantikus, 1860 körül. Valószínűleg Ybl Miklós tervezte.
Külső:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, nagy kiterjedésű, U alaprajzú, egyemeletes, romantikus stílusú lakóépület.
Tér felőli, megmozgatott falsíkú homlokzata 14 tengelyes, mely hét darab, két ablaktengelyes falszakaszra oszlik: a középső szakasz a leginkább hátravont, a két oldalszárny középrizalitos kialakítású. A kőlábazatos homlokzatot tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja, fogazott frízében rozetták. Az emeleti ablakok végigfutó könyöklőpárkányon ülnek, mindkét szint vízszintes vakolatsávozású.
Ablakai kivétel nélkül egyenes záródásúak, könyöklővel, állókonzolos szemöldökkel, az emeleti ablakok keretezett mellvédjén kis faltábla. A homlokzat középső szakaszát erőteljes kiülésű, a főpárkány fölött is felfalazott falsáv keretezi. A szakasz északi (bal) oldalán keretezett, szegmensíves kapu, melyet tükrös lizéna választ el az egykori kapu helyén álló szomszédos ablaktól. A szakasz emeleti ablakai között szintén lizéna áll, az ablakok fölött a főpárkányt konzolsor támasztja.
Az oldalsó részek szélső szakaszai nem viselnek külön jellegzetességeket, középső szakaszuk viszont kiemelt: a két ablak között szoborfülke látható, s a három nyílásból álló motívumot közös könyöklő és szemöldök fogja össze.
Udvari homlokzata közepén a két lépcsőház tere előrelép, a homlokzat többi része előtt szima profilú konzolokon nyugvó függőfolyosó, kovácsoltvas korláttal, egyszerű bekötővasakkal.
Az ablakok keretezetlenek.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső:
Szegmensíves dongával fedett kapualját toszkán pilaszterek és szabadon álló pillérek, illetve ezeken nyugvó hevederek tagolják. A kapualjból mindkét irányban egyterű lépcsőház nyílik: ezek húzott-íves lépcsőjének fokai vörösmárványból készültek, kovácsoltvas korláttal, orsóterükben két, alul és felül kannelúrázott, toszkán jellegű, középen palmettadíszes abroncsdíszes oszloppal.
Az udvari oldalszárnyak végében csigalépcső.

Felújított ház, jó állapotú, csak az utcai rongálók ronthatják a kinézetét.