Garibaldi-kúria

Bicske Körzeti Földhivatal
Ún. Garibaldi-kúria, klasszicista, 19. sz. első fele; későbbi átalakítással; parkban.
:
Tabajd külterületén, mezőgazdasági úton megközelíthető dombos, erdővel körülvett területen szabadon álló földszintes, kontyolt nyeregteős, vakolt, téglány alaprajzú épület.
Hátsó homlokzata felől megközelíthető az épület. Ez a homlokzat hat, mellvéden álló oszloppal nyitott erkélyes, 9 tengelyes (1+3+1+3+1), a középső hét tengely felett tetőablakok tagolják a tetősíkot. A jobb oldali szélső ajtó pincébe vezet.
Telek felé néző hosszú homlokzatán szintén 9 tengelyt számolunk (4+1+4). Középső tengelyben nyíló ajtó előtt terasz, a tetősíkot a hátsó homlokzattal megegyező módon tetőablakok tagolják.
A rövidebb homlokzatokon szabálytalanul elrendezett két-két ablak nyílik, a tetőkontyot egy-egy tetőablak nyitja meg.

A kúria körül szabálytalanul elhelyezett egyéb épületek (pajta, istálló, gazdasági épületek) állnak.

2017.06.11 15:02 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 24,198' E 18° 39,880' - pont: 66

Az épület és a környéke gondos tulajdonosról tanúskodik: minden rendezett és ápolt. Az épület fa részein, nyílászáróin, a vakolat egyes részein azonban látszik, hogy az épület nemsokára egy felújítást igényel. A tulajdonos, Sz. Kristóf kedves volt, megengedte, hogy fotózzak.