Zichy-kúria

Volt Zichy-kúria, romantikus, 19. sz.

A kastély állagmegóvási munkálataira a kezelő zichyújfalui önkormányzat 2014 körül kb. 30 millió forintot nyert el, viszont a pénz nem lett elég az egész épület víztelenítésére és a falak vakolására, ugyanis elköltötték másra. A munka kb. 1 éve áll.
A hátsó homlokzat tulajdonképpen rohad, az épület körül végig árok van, minden víz alá folyik, hátul kétéves szemétkupacok állnak. A lábazat kövei vagy félredobálva, vagy az épület körül szétszórva. A veranda mennyezete 20 éve omlik, a kőkorlát porlad.
Az elkészült rész is trehány, alja munka, egyáltalán nem vették figyelembe a műemlékvédelmi előírásokat. A borzasztó kazánház a hátsó homlokzathoz építve még mindig áll.
Belül nagyjából rendben van, bár ott is akad még tennivaló bőven. A színházteremben és a konyhában például plafonig ér a kosz és a rumli. A gyógyszertár rég bezárt, ráadásul teljesen szétverték. Gyenge hármas.