Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
417
törzsszám:
15305
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
24571 <span class="gray">(környezet: 24572)</span>
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Kétemeletes, klasszicista sarokház (volt Tanzer-ház), Hild József, 1836.
:
:
Kétemeletes, belsőudvaros, középületté átalakított, klasszicista lakóépület az Akadémia és az Arany János utcák sarkán.

Az épület 4-7-4 tengelyes Akadémia utca fő és 9-7-9 tengelyes homlokzatát a földszint fölött hangsúlyos övpárkány, mindkét szinten könyöklőpárkány és 3 részes, fogsoros és konzolsor között rozetta díszes sima klasszicista főpárkány zárja le. A földszinten vállpárkányról induló tagozatos félköríves falnyílásokat képeztek ki. A főhomlokzati bejárat nyílásába gazdag, neobarokk díszítésű kovácsoltvas kapu- rácsot és az osztópárkány felett - lunettarácsot illesztettek. Az emeleteken állótéglány alakú falnyílásokat képeztek ki, amelyek felett- az 1. Emeleten hangsúlyosabb- egyszerű egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet. A főhomlokzati rizalit földszintje fölött 8 csigás-kannelurás óriáskonzol tartja az erkély lemezét.
Az erkélylemezen álló kő posztamensek között neobarokk korlátrácsokat helyeztek el. E rizalit 2 emeletét a két szélen elhelyezkedő korinthuszi pilanszterek között, 6 kannerulás korinthuszi fejezetű fél oszlop foglalja össze, amelyek háromszögletű tympanont tartanak. A hasonló kialakítású oldalhomlokzat középső rizalitját csekély kiülésű korinthuszi pilaszterek fogják át. Mindkét homlokzat rizalitjának 1. Emeleti falnyílásait dór pilaszter pár fogja közre.
Az épület bejárata mellett műemlék-táblát helyeztek el.

Állapotjelentések

2010.11.18 12:40 prozak01 állapot: 4 - pont: 6

Az Akadémia utca felőli állapota kiváló, az Arany János utcai esetében már nem ilyen kedvező a kép, több helyen is pereg a vakolat. A minisztérium már kiköltözött, itt többek között a Magyar Kémikusok Egyesülete van most.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.053 km)
Lakóház (0.072 km)
Lakóház (0.079 km)
Lakóház (0.095 km)