Háromemeletes, klasszicista ház (volt Szemerédy-ház), Hofrichter József, 1811.
:
Háromemeletes, belsőudvaros klasszicista épület, zártsorú beépítésben.
A háromemeletes, kilenc ablaktengelyes épület homlokzatát a földszint fölött övpárkány, az első emeleten egyszerű könyöklőpárkány, a második és harmadik emeleten két részes könyöklőpárkány tagolja és két részes, fogsoros főpárkány zárja le. A középső ablaktengelyben elhelyezkedő egyenes záródású kapu és a mellette két oldalt látható egy-egy, pilaszterpárok által közrefogott állótéglány alakú ablak, négy íves konzolpárokban végződő lizéna közé illesztve kapott helyet. Mellettük két oldalt vállpárkányról indított tagozatos félkörívben végződő falnyílások helyezkednek el. Az emeleten állótéglány alakú tagozatos keretezésű falnyílások láthatók, amelyek közül az első és a második emeletiek felett csigás állókonzolokra ültetett egyenes szemöldökpárkányokat alakítottak ki. Az első emeleti ablakok mellvédjeibe kőbábos korlátokat illesztettek. Az első emeleten középre szimmetrikusan öt, a második emeleten ugyanígy három falnyílás szemöldökpárkányra csigavonalas, palmettás, kagylódíszes feltéteket illesztettek. A harmadik emeleti ablakok egyszerű keretezésűek, szemöldökpárkány nélkül.

Kitűnő állapotú, rendezett klasszicista lakóház. Akárcsak a Sas utca 9-nél, itt is felhívnám a figyelmet a szép homlokzati díszekre.

Portál (0.110 km)
Pesti Vigadó (0.154 km)