Adria biztosító székháza; Szálloda

pénzintézet
biztosító
Irodaház (volt ADRIA biztosító), Tőry Emil, Pogány Móric, 1913.
:
Ötemeletes, szabadon álló szecessziós-modern üzlet- és irodaház a Deák tér, Deák Ferenc és Miatyánk utca, valamint az Erzsébet tér között.
A sima, fehér kőburkolatos épület a sarkokon 3-3 tengelyes rizalittal és franciaerkélyes nyílásokkal hangsúlyozott, a Deák tér felőli homlokzat teljes egészében rizalitként kezelt, öttengelyes. Az első emelet fölött az egész épületen körbefutó, vasrácsos erkély lemeze párkányként hat. A földszinten és az első emeleten a pillérek teljes fesztávjában acél portálszerkezet volt. Az épületet egyszerű, stilizált főpárkány zárja le, attikával, amely a rizalit szakaszok fölött balusztráddal áttört.

2010.09.22 10:23 prozak01 állapot: 5 - koordináta: N 47° 29,858' E 19° 3,256' - pont: 5

Biztosítón kívül a rendőrségé is volt egykoron az épület, akkor teljesen meg volt fosztva a díszeitől. Szerencsére amióta szállodaként üzemel, ismét eredeti fényében tündököl.

Anker-ház (0.080 km)
Danubius-kút (0.149 km)