Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
4484
törzsszám:
3694
szélesség (lat):
N 47° 35,622'
hosszúság (lon):
E 17° 1,464'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Győr-Moson-Sopron
helység:
helyrajzi szám:
1726/1
település KSH kódja:
28334
földhivatal:
Kapuvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, klasszicista, 19. sz. eleje. Átalakítva eklektikus stílusban.

Állapotjelentések

2009.11.25 11:55 rlevente állapot: 3 - pont: 11

Sajnos, a templom már tavaly, az előző jelentés idején is nagyon rossz állapotban volt, amint az hetykekutya 6. képén is jól látszik.
Azóta a felázás miatti vakolathiányok még nagyobbak lettek.
A templomkertben, a Pieta és a Krisztus-szobor mellett valamilyen lebontott építőelemek láthatóak.

Kapuvár honlapja szerint a templom 1808-ban épült.
"Ebben helyezik el a védőszent képét a főoltárban. Ez Szent Annát és családját ábrázolja. A kép Bécsben készült 1821-ben, Carol Petrus Goebel munkája. Ez ma is a kibővített templom ékessége. (...)
A templom kicsinek bizonyult, az 1843-as tűzvész erősen megrongálta, ezért átépítik úgy, hogy nagyobb legyen a befogadó képessége. Két mellékhajót építenek hozzá, ekkor lesz háromhajóssá a templom. A kazettás mennyezetet megnyitják, hatalmas kupolákat építenek bele, a tornyot zsalugáteros résszel megemelik és kupolával látják el. Így válik a kibővített háromhajós templom a vidék és a Rábaköz egyik legszebb, legnagyobb templomává."

Az 1950-es években Rákosi Elek plébános vezetésével "alakulnak ki a külső és belső formák - így látható ma is. (...) Nedesovszky János apát-plébános és Zsebedits József c. kanonok plébánossága alatt a zsinat előírásának megfelelően kialakulnak a belső terek. Oltár, liturgikus tér, sedes, ambo, a ministránsok és énekesek helyének kialakításával pedig a hívek tevékeny bekapcsolódását akarják megvalósítani. (...). A templom ékessége a jobbhajóba beépített Lourdesi barlang, a bal hajóba pedig, 1989 májusában készült (több átalakítással) a Szarkofág oltár: "Mindenszentek tiszteletére a szenvedő lelkekért, a világháború áldozatainak emlékére" felirattal.
A ma látható orgona kétszer lett átépítve, a mostani mechanikus; két játszóasztalos 23 regiszterrel. A kibővített háromhajós templom festői voltak: Thury Gyula, Somodai János és Závory Zoltán. Mindegyikük kezenyoma és lelkülete benne van a templomban. A karban az orgona felett secco falfestmény látható, ez a kapuváriakat ábrázolja ősi népviseletben.(...) Istent dicsőítik a szentélyben az angyalok és a szentek; a templomban és a kóruson a kapuvári emberek. A milleneumi esztendőt lezárva bronztábla helyeztetik el a főbejáratban a harangok háromszori pusztulásának emlékére (tűzvész 1843, első világháború 1914, második világháború 1944).

Zsebedics József c. kanonok"

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.