Győr-Moson-Sopron
Mosonmagyaróvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, román stílusú, a Győr nemzetség építette 1199-1212 között. Bazilikális félépítésű, kéttornyú, háromhajós, díszes bélletes nyugati fő- és déli oldalkapuzattal, sekrestyével. Féloszlopos pillérkötegek, kehely alakú, leveles oszlopfejek. A

Befejeződött a külső felújítás, de a tető javítása közben sajnos hullani kezdett a főhajó boltozatának vakolata, így bent fel kellett állványozni (lásd: http://www.muemlekem.hu/magazin/lebenyi_templom_fohajo_boltozat_eletveszely ). A nyugati kapu faragványai közül néhány továbbra is rossz állapotban van, ezek miatt kapott egyelőre négyest.

Kapcsolódó Légből kapott képek

Lébény településen a középkorban monostor állt, melyhez komoly méretű apátsági templom tartozott. A román stílusban emelt templom Magyarország egyik legjelentősebb műemléke.