Háromemeletes, romantikus sarokház, Hild József, 1860.
:
Háromemeletes, belsőudvaros romantikus épület a Dorottya és a Szende Pál utcák sarkán.
A háromemeletes, Dorottya utcai oldalán 3-7-3 ablaktengelyes, Szende Pál utcai homlokzatán 13 tengelyes épület homlokzatát az első emeleten övpárkányból és felette könyöklősávból kialakított mellvédsáv, a második emeleten - a Dorottya utcai sarokrizalitokat kivéve -, könyöklőpárkány, a harmadik emeleten két részes könyöklőpárkány tagolja és két részes, képszékében keretezett fekvőtéglány alakú rozettabetétes mezőkkel díszített, palmettasoros és rozettás függőlemezzel ellátott főpárkány zárja le. A főpárkányra ülő tömör mellvédet posztamensekkel kiemelt szakaszok és a Dorottya utcai oldalon háromszögletű oromzatos mezű tagolják. A földszinti falnyílások tagozatos félkörívvel záródnak. Az első emeleten félköríves záródású falnyílásokat képeztek ki. A Dorottya utcai rizalitközi ablakok, illetve a Szende Pál utcai homlokzat 2-2 szélső ablaktengelyében kialakított ablakok, két részes, egyenes szemöldökpárkányokat tartó pilaszterekkel közrefogottak. A Dorottya utcai sarokrizalitokban, íves kőkonzolpárokra helyezett, kovácsoltvas korlátokkal ellátott erkélyek mögött, tagozatos félkörívvel záródódó bélletben erkélyajtók kaptak helyet. A Szende Pál utcai homlokzat középső 9 ablaka felett csigás állókonzolra fektetett egyenes szemöldökpárkányokat képeztek ki. A második emeleten állótéglány alakú, tagozatos keretezésű ablakok láthatók, csigás állókonzolra helyezett egyenes szemöldökpárkányok alatt, kivéve a Dorottya utcai sarokrizalitokban, ahol konzolpárra ültetett, kovácsoltvas rácsú erkélyek mögött, - pilaszterpárra ültetett egyenes két részes szemöldökpárkányok alatt -, tagozatos félköríves keretezésű erkélyajtók helyezkednek el. A harmadik emeleten tagozatos keretezésű állótéglány alakú ablakok ülnek a könyöklőpárkányon, egyenes szemöldökpárkányok alatt, kivéve a Dorottya utcai rizalitokban, ahol hasonló diszpozícióban, félköríves záródású ablakokat láthatunk.

Már inkább a 3-as felé hajlik az állapota, sajnos a vakolat több helyen hiányzik.

Banképület (0.003 km)