Néreidák-kútja

Plasztika
díszkút
Néreidák-kútja, klasszicista, Feszl Mihály és Uhrl Ferenc.
:
Szabadon álló klasszicista kút, tömör alsó tömbbel és szoborral. A kút talapzatának csaknem szabályos kocka alakú alsó tömbjét, sarkain akroterionokkal díszített üres háromszögletű oromzatok zárják le. E tömbhöz két átellenes oldalán kagyló alakú vízmedence csatlakozik, amely fölött 1-1 női fejként kifaragott vízköpő helyezkedik el a talapzat sima falán. Az alsó tömbön, fölfelé keskenyedő, négyzet alaprajzú hasábtest, tulajdonképpen csonka obeliszk áll, amelyet kiugró koronázó párkány és afölött háromlépcsős szobor-podeszt zár le. E fölső tömböt, a vízköpők oldalain delfin és szigony domborművei, az átellenes oldalakon klasszicista jellegű díszítő domborművek ékesítettek. A talapzati építményen két női alak áll, egymásnak háttal; az egyikük fején korsót tartva áll, a másik fél térdre ereszkedve vizet merít. A szobrok anyaga eredetileg sóskúti homokkő volt, ma bolgár "vcraca" mészkő, a talapzat pedig rózsaszín homokkő.

Változatlan állapotú. Ugyan időnként hajléktalan-gyülekezőhely a környéke, de most reggel szerencsére ez nem így volt.