Egyetemi Könyvtár

kulturális és szórakoztató épület
könyvtár
felsőoktatási könyvtár
rövid leírás:
Egyetemi Könyvtár, kétemeletes, eklektikus saroképület. Szkalniczky Antal és Koch Henrik, 1873-1876.
:
Kétemeletes, belsőudvaros eklektikus középület a Ferenciek tere és Reáltanoda utca sarkán.
Az épület 1-3-1 ablaktengely-osztású Károlyi Mihály utcai főhomlokzatát 3 tengelyes kupolával hangsúlyozott íves sarok-rizalitját és 4-3-4 tengelyes Reáltanoda utcai oldalhomlokzatát az alagsor fölött övpárkány, a földszint fölött erőteljes mellvédpárkány-sáv, a második emeleten könyöklőpárkány tagolja és háromrészes főpárkány zárja le. A négyzetes alagsori ablakok fölött a kváderes kialakítású földszinti homlokzatban félköríves záródású falnyílásokat képeztek ki. Az első emeleti, tagozatos keretezésű, kőbábos korlátú mellvéddel ellátott ablakokat közrefogó ión oszlop párok, két részes párkányokra ülő, háromszögletű oromzatokat tartanak. A második emeleti, tagozatos keretezésű, félköríves záródású, pilszter párral közrefogott ablakok sávjában látható allegorikus sgrafittó-alakokat Teuchert Károly készítette Than Mór kartonjai után. Az épület háromtengelyes főhomlokzati rizalitjában, a földszinten nagy félköríves záródású kapuk, felette, a mellvédpárkány-sávra álló, két szint magas korinthuszi fejezetű pilaszterek, illetve háromnegyed-oszlopok között, monumentális, félköríves záródású ablakok helyezkednek el. A rizalitot hangsúlyozó lapos timpanonban, két fekvő szoboralak tartja a régi egyetemi címert. A laternás sarokkupola nyaktagjában kerek ablakok láthatók. Az épületet díszítő ornamentális szobrászmunkák Turneszky és Oppenheimer, illetve Marhenke Vilmos alkotásai.

A három évvel ezelőtti jelentésben már láthatóak azok az esőcsatornák mentén jelentkező vakolathullások, amik megakadályoznak abban, hogy az épület állapotát jónak nevezzem. A beázásokon kívül az épület szép.