Háromemeletes kora eklektikus ház, Zofahl Lőrinc, 1861.
:
Háromemeletes, belsoudvaros kései klasszicizáló bérház zártsorú beépítésben.
A 9 ablaktengelyes épület homlokzatát földszint fölött övpárkány tagolja és három részes, csigás fekvő konzolsorra ültetett főpárkány zárja le. A rusztikus földszinti falfelületben félköríves záródású falnyílásokat alakítottak ki. Az ablakok mélyített mellvédei a vörösmárvány lábazatba vágnak. Középen szegmensíves záródású, fej-szoborral díszített kapu látható. Az első emeleten, tagozatos keretezésű, állótéglány alakú ablakok felett csigás állókonzolokra ülő szemöldökpárkányokat képeztek ki. A szemöldökpárkányok alatt fonatos koszorúdíszek kaptak helyet. Az ablakok könyöklői alatt eklektikus jellegű, geometrikus díszítésű mellvédeket képeztek ki. A középső három, falsíkba mélyített falnyílást romantikus fejezetű pilaszterpár fogja közre és groteszk ión-romantikus, vaskos, 3 oszlopok választják el egymástól. A oszlopok és pilaszterek erőteljes, képszékében koszorúdíszes párkányzatot tartanak. E három falnyílás elott, kovácsoltvas levéldíszes korláttal ellátott erkély ül, csigás-levéldíszes állókonzolon. A szélső ablaktengelyekben, a középső ablakhármast összefogó pilaszterpárok ismétlődnek meg, és tartanak egy-egy ablaktengely szélességű, három részes, koszorúdíszes párkányokat. A második emeleten, az első emeleti ablaksorhoz hasonlatos nyílás-sor látható, erkély nélkül. A harmadik emeleten tagozatos keretezésű, állótéglány alakú ablakok felett egyszerű, - a középső három és a szélső ablaktengelyek felett csigás állókonzolpárra helyezett - egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet. A hangsúlyos ablaktengelyekben a szemöldököket felül leveles oromzat, alul fejszobrok díszítik.

Egy kis firkálás itt is akad, egyébként gyönyörű!

Üzemépület (0.124 km)