Lakóház és városfal

Háromemeletes, romantikus ház. Hild József, 1863, udvarán klasszicista szobor, középkori városfal.
:
Háromemeletes, belsőudvaros bérház, zártsorú beépítésben.
A koraeklektikus stílusjegyeket is mutató, háromemeletes épület kilenc ablaktengelyes, - a szélső tengelyekben egy-egy tengelyes rizalittal, középen az első emeleten három, a második emeleten egy tengelyes kihangsúlyozott középső résszel ellátott - homlokzatát, földszint fölött övpárkány, az első emelet fölött övpárkány, a második és a harmadik emeleten könyöklőpárkány tagolja és két részes, leveles állókonzolsora között lant alakú levéldíszes mezőkkel ellátott romantikus főpárkány zárja le. A falsávos földszinti homlokzatában félköríves záródású, - ívei felett rozettadíszes falnyílásokat alakítottak ki. A középtengelyben elhelyezkedő kapu nagyobb a többinél. Az első emeleti, tagozatos keretezésű, félköríves záródású falnyílások korinthuszi pilaszterek, - illetve a középső három tengelyben korinthuszi féloszlopok között helyezkednek el. A szélső ablaktengelyben, valamint a többi falnyílás fölött egy tagban, három részes hangsúlyos szemöldökpárkányok láthatók; a középső három falnyílás fölött e szemöldök képszékében meanderdíszek kaptak helyet. E három falnyílás előtt filigrán báboskorláttal ellátott erkélyt képeztek ki, amely íves fekvőkonzolokra támaszkodik. Hasonló báboskorlátok állnak a szélső ablakok mellvédjeiben is. A második emeleti félköríves záródású falnyílások felett, a szélső és a középső ablaktengelyben, ívdíszítő rozettadíszek felett, korinthuszi pilaszterpáron nyugvó három részes hangsúlyos szemöldökpárkányok, egyebütt ívdíszítő levéldíszítés felett állókonzolpárra helyezett egyszerű szemöldökpárkányok láthatók. A középső falnyílás előtt kicsiny íves, báboskorláttal ellátott erkély helyezkedik el. A harmadik emeleten egyenes szemöldökpárkánnyal díszített félköríves záródású ablakokat alakítottak ki, amelyek közül a szélsők ikerablakok.

2010.11.16 12:31 Bamby állapot: 4 - pont: 6

A ház állapota jónak mondható, az azonban szörnyű, hogy épp a körúton hagyják ilyen csúnyán a kapubejárókat. Bejutni nem tudtam, a kapu gondosan zárva volt.