Pesti Hazai Első Takarékpénztár

pénzintézet
bank
rövid leírás:
Háromemeletes neoreneszánsz sarokház (Pesti Hazai Első Takarékpénztár, most Fővárosi Vízművek), Ybl Miklós, 1860-1867.
:
Háromemeletes, neoreneszánsz középület a Károlyi Mihály és a Reáltanoda utca sarkán.
A háromemeletes épület Károlyi utca felé 1-5-7-5, a Reáltanoda utca felé 7-7-7-1 tengelyes homlokzatait mindhárom szinten övpárkány, illetve a harmadik emeleten könyöklőpárkány tagolja és hangsúlyos, konzolos-virágfüzéres főpárkány zárja le. A kényes hegyesszögű összemetsződést Ybl az épület lesarkításával és egy tengelyes szélső rizalit létrehozásával oldotta meg, amelyet szegmensíves záródású, kiugró oromzatokba illesztett magas ablakokkal díszített - kupola koronáz. A rusztikus földszinti homlokzati felületekben a félköríves záródású földszinti nyílásokat vállpárkányon futó, kváderezett ívezet keretezi. Az egyenes záródású emeleti ablakok egy része füles keretezésű. Az első és a második emeleti ablakokat egyenes szemöldökpárkányok emelik ki, - kivéve a rizalitokban, ahol az első emeleten szegmensíves, a második emeleten háromszögletű oromzatos szemöldök láthatók. A harmadik emeleti ablakok keretezését eklektikus jellegű zárókő hangsúlyozza. A homlokzat földszinti része és az emelet tagozatai kőből készültek.

Az épület állapota változatlanul jó.