Semmelweis Ignác szülőháza; múzeum

polgárház
városi polgárház
Semmelweis Ignác szülőháza, emeletes, copf, 1810 körül. Múzeum.
:
Emeletes sarokház, jelenleg szabadon álló, eredetileg zártsorú beépítéshez illeszkedő épület, körülépített udvarral, copf homlokzattal.
Keleti homlokzata 2+3+3+3+2 tengelyes, a középső tengelyben kapuval. A rizalitokat a szinteket összefogó lizénák tagolják, melyek a főpárkánynál kettős állókonzolokban végződnek. A főpárkány a középső és a két szélső rizalitban a konzolpárok közé függesztett levélfüzérekkel díszített, a közbenső rizalitokban fogrovatos kialakítású. A szintek között övpárkány húzódik. Az ablakok mindenütt szalagkeretelésűek, kifelé-befelé nyíló hatosztású ablaktáblákkal. Az emeleti ablakok mellvédmezőit copf levélfüzérek díszítik, míg a földszinten a középső és a szélső rizalitokban hasonló füzérek díszítik a szemöldökök fölötti táblázatokat. A közbenső rizalitokban az emeleti ablakok között táblázatok tagolják a falsíkot, a földszinten pedig a falmezők sávozottak. A kaputól balra a második tengelyben ajtónyílás. A szemöldökgyámos kapunyílást modern fémkeretes üvegfal és -ajtó zárja. A Sándor Móric lépcső felőli oldalhomlokzat az emelkedő hegyoldal miatt szabálytalan, földszintjének hátsó része a terepszint alatt van. Déli fala szabadon áll, mivel az egykor mellette álló ház elpusztult. Az épület hátsó oldala a hegyoldalba mélyed, csak az oldalszárnyak félnyeregtetőinek oromfala emelkedik a terepszint fölé.

Szépen felújították, nagyszerű állapotban van -és karakteres az őrzője (lásd a képet)