Károlyi-palota

palota
helyrajzi szám:
24166/1, 24166/2 (környezet: 24132, 24175, 24168, 24023, 24169, 24134, 24136, 24215, 24167, 24176, 24177/3, 24177/4, 24024, 24025, 24026, 24016, 24164, 24159, 24160, 24161, 24162, 24163, 24141, 24140, 24139, 24137, 24135, 24133, 24170, 24171, 24172, 24173, 24174, 24039)
rövid leírás:
Károlyi-palota. Egyemeletes, szabadonálló, klasszicista épület. Anton Pius Riegl és Hofrichter József, 1832.
:
három utcára néző, "U" alakú beépítésű egyemeletes klasszicista palota, több periódusban épült barokk maggal.
A déli, Henszlmann Imre utcai oldalhomlokzat 18 tengelyes, egy tengelyes oldal- és középrizalitokkal, melyek emeleti részén hármas ikerablakok nyílnak. A földszinti nyílások ívezetes, vállpárkányos kiképzésuek, az emeleten végigfutó könyöklőpárkányon egyenes szemöldökpárkányú ablakok ülnek. Egytagú főpárkány s a rizalitokban attika koronázza az architektúrát, mely 1935-38-ban készült Wälder Gyula terve szerint, a másik két homlokzat elemeiből, azokhoz illeszkedő stílusban. Az oldalszárnyak végfalain s udvari homlokzatukon az utcai homlokzatokénál egyszerűbb, de azzal azonos elemekből képzett architektúra ismétlődik. A földszinten félköríves zárású, vállpárkánnyal összekapcsolt félköríves zárású, vállpárkánnyal összekapcsolt nyílások, az osztó- és könyöklőpárkánnyal elválasztott emeleten pedig tagolt keretű egyenes szemöldökpárkányú ablakok, egytagú főpárkány.
A főszárny 11 tengelyes udvari homlokzata gazdagabb kialakítású. Háromtengelyes középrészét erkélyes, timpanonos rizalit hangsúlyozza, földszintjén a kapucsarnok egyenes zárású nyílásaival, emeletén ívezetes vállpárkányos erkélyajtókkal. 3-3 tengelyes két oldalszárnyát a földszinten ívezetes vállpárkányos architektúra, az emeleten pedig klasszicista hármas ablakok gazdagítják, háromtagú főpárkánya fölött a timpanontól jobbra és balra alacsony attika húzódik. Az épület északi homlokzatán kő emléktábla kapott helyet, gróf Károlyi Mihály domborművű portréjával, Kalló Viktor alkotása, felállították 1965-ben:
Ebben a házban született
1875 március 4.-én KÁROLYI MIHÁLY Magyarország függetlenségének és a dolgozó magyar nép felszabadításának elszánt harcosa az első Magyar Népköztársaság elnöke, aki szülőházát, melyet az ellenforradalom 1920-ban elkobozott, a felszabadult Magyarország visszaadott - 1948-ban művelődési célokra a dolgozó magyar népnek adományozta. Állította a Magyar Népköztársaság Kormánya 1965. március.
A palota déli falán gróf Batthyány Lajos kődomborművű emléktábláját helyezték el.
Szövege:
"Batthyány Lajos miniszterelnököt, a magyar függetlenség vértanúját e palotából vitték el. 1848. január 8.-án." E dombormű alkotója Ispánky Józscf.

A palota állapota jó.