Háromemeletes, háromhomlokzatos, romantikus ház, Pan József, 1867.
:
Háromemeletes, romantikus lakóház a Kecskeméti utca, Egyetem tér és a Királyi Pál utca sarkán.
A háromemeletes, a Kecskeméti utcában 2-3-2, a Királyi Pál utcában l-4-l, az Egyetem téren 1-3-1 ablaktengely-osztású épület homlokzatát sima, alacsony lábazat, valamint a földszint felett egyrészes, övpárkány tagolja, és kétrészes, virágfüzérrel összekötött kettős konzolokon nyugvó, képszékében áttört, rozettás padlásnyílásokkal díszített főpárkány zárja le. A Kecskeméti utcai és a Királyi Pál utcai homlokzaton a tengelyosztások azonos szélességűek, az Egyetem téri oldalon sűrűbbek. A homlokzatokat az övpárkányról induló pilaszterek osztják meg úgy, hogy minden oldalon az ablaktengely-osztásoknak megfelelően közrefognak két keskeny és egy középső, széles falsíkot. Az első emeleti tükörbetétes pilasztereket fogazatos díszítésű egyenes párkány zárja le. A második és harmadik emeletet összefogó kannelurázott lábazaton nyugvó pilaszterek az első emeletieken állnak. Tükörbetétjüket medaillonok szakítják meg, és a főpárkány konzolpárjainak indító tagozatai zárják le. A földszintet állótéglány alakú, egyenes záródású falnyílások tagolják. A szegmensívvel záródó kapubejárat a Kecskeméti utca homlokzatának középső rizalitjának bal szélső ablaktengelyében helyezkedik el. Az első emeleti pilaszterek között állótéglány alakú tagozatos keretezésű ablakok helyezkednek el. Virágdíszes mellvédjüket, övpárkányon nyugvó posztamenspár fogja közre. Ezeken ül az egyszerű könyöklőpárkány. Az ablakokat lezáró egyenes szemöldökpárkányokat fogsor motívum díszíti, és növényi díszes, puttófejes konzolok támasztják alá. A szemöldökpárkány és az ablakkeret közötti részt rács- és növénymotívumok töltik ki. A Kecskeméti utcai homlokzat első emeleti, három tengelyszélességű öntöttvas korlátos erkélye a középső falsíkban helyezkedik el. Középen szegmensívvel kiugró erkélylemezét palmettás konzolok tartják. Az Egyetem téri homlokzat sarkain látható első emeleti, egy tengelyszélességű erkélyeket palmettás díszű konzolok tartják. A második emelet állótéglány alakú, tagozatos keretezésű, osztott ablakainak mellvédposztamensei az első emeleti ablakok szemöldökpárkányán nyugszanak, és stilizált fonottrács motívumot fognak közre. Az ablak záródása azonos az első emeletivel, az ablakkeret és a szemöldökpárkány között itt virágfüzér dísz látható. A Kecskeméti utcai homlokzat második emeleti, egy tengelyszélességű erkélye a középső falsíkban helyezkedik el, és palmettás, puttódíszes konzolok támasztják alá. Ugyanilyenek az Egyetem téri homlokzat sarkain látható erkélyek is. A harmadik emeleti állótéglány alakú, tagozatos keretezésű, osztott ablakok egyszerű, puttófej-díszek között húzódó kannelurázott mellvéd-sávon ülnek, és egyenes szemöldökpárkánnyal záródnak.

Kifogástalan állapotú, gazdagon díszített sarokház.

Károlyi-palota (0.080 km)