Kétemeletes, klasszicista sarokház. Hild József, 1837.
:
Kétemeletes, belsőudvaros klasszicista lakóház, a Mérleg utca és a Hild tér sarkán.
Az épület 2-3-2 ablaktengelyes Mérleg utcai és 12 tengelyes Hild téri homlokzatát magas lábazat, a földszint felett 3 részes, dór övpárkány, az 1. Emeleten könyöklőpárkány, a 2. Emeleten két részes, meanderdíszes könyöklőpárkány tagolja és 3 részes, fogsoros főpárkány zárja le. Mérleg utcai középső ablaktengely osztásai, szimmetrikusan szélesebbek a többinél.
A lábazatban fekvőtéglány alakú, tagozatos-füles keretezésű ablakokat alakítottak ki. A Mérleg utcai oldal földszintjén a 3 tengelyes, 4 dór pilaszterrel tagolt középső rizalit kissé kiugrik. A rizalit középső tengelyében helyezkedik el az egyenes záródású kapu.
A földszinti, egyenes szemöldökpárkányok alá vont ablakok rövid könyöklőpárkány-szakaszokra ülnek. E könyöklőket A Mérleg utcában csigás-kannelulár kis konzolpárok támasztják alá. Az első emeleti ablakok felett is egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet.
Az épület déli oldala, későbbi szabályozás miatt beljebb épült szomszédos ház miatt kiugrik.
Az itt látható tűzfal szintenkénti visszaugrása mutatja hogy e szárny eredetileg közbenső épületrész volt.

Nem találtam rajta hibát, nagyon szépen rendbentartott lakóépület.

Épület (0.031 km)