Unger-ház

rövid leírás:
Unger-ház, kétemeletes, kéthomlokzatos átjáróház. (Hátsó homlokzat a Magyar utcában.) Ybl Miklós, 1852.
:
Kétemeletes, két belső udvaros romantikus lakóépület zártsorú beépítésben a Múzeum körút és a Magyar utcák között.
A kétemeletes, hét ablaktengelyes épület Múzeum körúti főhomlokzatát, - az emeleteket átfogó, romantikus fejezetű, félköríves pálcataggal díszített keskeny lizénákra támaszkodó - vakív-sorra ülő főpárkány zárja le. A párkány - alul cseppsoros - képszékének mór motívumsorát, az ablaktengelyekben kerek nyílások törik meg. A képszék feletti koronázó-párkányon, csillagdíszes áttört romantikus pártázat helyezkedik el. A földszinti félköríves záródású falnyílások íveit fonatos mintájú keretezések hangsúlyozzák. A kapu a középső tengelyben helyezkedik el. Az első emeleti, félköríves záródású, fonatos és fogsormintás keretezésű falnyílások előtt, konzolként kialakított, plasztikusan kidolgozott sárkánypárra ülő erkélyek láthatók. Az erkélyek kő mellvédjeiben jellegzetesen romantikus geometrikus nyolcszög-mintázat kapott helyet. A második emeleti, szegmensíves záródású, pálcapár közé fogott gyöngysormintával keretezett ablakok erősen kiugratott könyöklőpárkányainak levéldíszes bélletű gerendáit, negyedköríves leveles konzolok támasztják alá. Az épület 3-3-7 ablaktengelyes Magyar utcai homlokzatát, földszint fölött fríz-sorra ültetett övpárkány, a második emeleten növényi díszítésű könyöklőpárkány tagolja és - a homlokzatot tagoló lizénákból a második emeleten kiugró sárkányos konzolokra állított, nyolcszög-keresztmetszetű, leveles fejezetű törpeoszlopokról indított - vakív-soros főpárkány zárja le. A vakív-sor felett cseppsoron, fekvőtéglány alakú, sima bélletekkel díszített és az ablaktengelyekben romantikus nyolcszög-mintás díszekkel megszakított képszék látható, amelyen a koronázó-párkány nyugszik. A magas kőlábazatban fekvőtéglány alakú alagsori ablakok helyezkednek el. A lizénasorral tagolt földszinti homlokzatban félköríves záródású falnyílások kaptak helyet, mellvédjeikben fekvőtéglány alakú mélyedésekkel. A Magyar utca tengelyében elhelyezkedő hátsó kapu kiemelkedő, állótéglány alakú falmezejében kialakított, leveles fejezetű pilaszterpárral közrefogott nyílásának félköríve felett, növényi díszítésben egy-egy ívkísérő tondó látható. Az emeleteket a földszintinél keskenyebb lizénák sora fogja össze. Az első emeleti, félköríves záródású ablakok mellvédjeiben leveles díszítés latható. A Magyar utcával szembeni rizalitot csak az első emeleti ablaksor kapu feletti három ablakának ívét kísérő füzérdísz jelzi. A második emeleten pálcapáros keretezésű, sarokkonzolos ablakokat képeztek ki.

A Magyar utca felől fényképeztem, továbbra sem jobb. Miért kell hagyni??

Városfal (0.015 km)