Római katolikus plébániatemplom és Nepomuki Szent János-szobor

Péter és Pál apostolok
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, középkori eredetű, barokk, 1731 körül, későbbi átépítésekkel. Berendezés: oltárok, tabernákum, szószék, keresztelőkút, szentélykorlát, rokokó, copf és késő barokk, 18. sz. Kertjében Nepomuki Szent János-szobor, 19. sz. első fele.
külső leírás:
Kerített, emelt helyen álló egyhajós, félköríves szentélyzáródású, egy homlokzati tornyos, a szentély felől kontyolt nyeregtetős templom.
Déli homlokzatán kápolna.
A hajó északi oldalán sekrestye.
Kertjében 19. sz.-i színezett kő Nepomuki Szt. János szobor.

Jelentés:
A templom tatarozása alkalmával, az északi oldalon számos ponton /a sekrestyétől nyugatra/ 60-100 cm mélyen átforgatták a földet. E munkálatok során hátom sír, valamint két rövid szakaszon, szárazon rakott "falszerű" maradványok kerültek a felszinre. Az egri múzeum bejelentése nyomán a helyszínen tisztáztuk az előkerült jelenségeket. A rövid ideig tartó kutatás a következőket állapította meg:
A kb. 60-80 cm mélyen fekvő pártás sírokat oly mértékben bolygatták meg, hogy azok értékelésére már nem volt mód. A "falszerűen", szárazon rakott maradványokról kiderült, hogy azok két gödör betöltéséből származnak. A legutóbbi tatarozás során /20. sz./ a templom északi fala előtti területen tereprendezést végeztek, melynek során kővel, téglával töltötték fel a kisebb gödröket, továbbá egy 25-30 cm vastag apróköves réteget terítettek el nagyobb felületen.
A sekrestyétől Ny-ra /kb. 200 cm-re/ "feltártak" egy kváderekből falazott -kőkeret nélküli- félköríves lezárású kaput. A kvádereket fehér meszelés borítja. Az északi falon /gótikus/ elhelyezett kapu funkcióját /sekrestyeajtó ?/ nem sikerült megnyugtató módon tisztáznunk.
Juan Alberto Cabello

Az épület állapotában jelentős változás nem történt. Viszont néhány helyen az idei tél nyomot hagyott. A Nepomuki szobor talapzatának alsó részén jelentős fagy által okozott repedést, burkolat lehullást tapasztaltam.

Pince (0.274 km)
Pincesor (2.399 km)