Ciszterci apátsági templom

Nagyboldogasszony
r.k. szerzetesrendi templom
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település határától DK-re, a kőbányába vezető út mentén, a Bélkő Ny-i lábánál álló, háromhajós, keletelt bazilika, egyenes szentélyzáródással és keresztházzal, D-i oldalon az egykori kolostor falaival (1232 után, 15. század közepi részletekkel). A D-i keresztházhoz barokk sekrestye csatlakozik. A Ny-i homlokzatot D-en egyszerű román kori conversus-kapu és a középtengelyben bélletes kapu töri át, fölötte gótikus rózsaablak. Az oldalhomlokzatokat tölcsérbélletes, félkörös záradékú ablakok, a keresztházat és a K-i homlokzatokat körablakok tagolják. Az É-i keresztházon barokk kapuzat. A belsőben a román kori karzat helyén barokk orgonakarzat. A barokk boltozatok hevederei a gótikus, hasábos pillérekre támaszkodnak. A keresztházból egyenes záradékú kápolnák nyílnak. Falképek: a szentélyboltozaton, a meszelés alatt barokk falképek. Berendezés: 18. század vége, 19. század eleje. Orgona: 1775 (Szabó Ferenc). Az apátságot II. Kilit egri püspök alapította 1232-ben. A templom építése a műformák tanúsága szerint a 14. század második feléig elhúzódott. A 16. században elhagyott templomot a még álló falainak felhasználásával 1732-1745 között újjáépítették és beboltozták. 1934-ben, majd 1952-1966 között restaurálták (építész: Lux Kálmán, illetve Rados Jenő).
A falu határától D-K-re, kb egy km-re, a kőbányába vezető út mentén, a Bélkő lábánál.

A Bélkő lábánál, enyhe lejtőn álló, háromhajós, bazilikális, keresztházas, egyenes szentélyzáródású, nyereg- ill. félnyeregtetővel fedett, keletelt templom.
A keresztház déli végén kontyolt nyeregtetős barokk sekrestye.
A templomtól délre találhatók az egykori monostor alapfalai.