Minorita templom

Szent Antal
r.k. szerzetesrendi templom
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, egyhajós, keresztházas, két homlokzati tornyos, kosáríves szentélyzáródású templom. A két torony között egy-egy oszloppárral hangsúlyozott, erős félkörben előugró középrizalitban, lépcsősor fölött nyílik a kapu, amelyet gazdagon faragott szemöldökpárkány és parapet díszít. Csehsüveg boltozattal fedett hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1769-1770 (Reindl Márton). Berendezés: 18. század vége; főoltár és mellékoltárkép: 1771, 1775 (Johann Lucas Kracker); főoltár szobrai: 1771 (Hebenstreit József); mellékoltárkép: 1772 (Zirkler János). Orgona: 1863 (Mooser Lajos). Építtette a minorita rend 1758-1772 között (építész: Kilian Ignaz Dietzenhoffer). 1917-1929 között megerősítették az épületet (építész: Wälder Gyula). A templom É-i oldalához közvetlenül csatlakozik a rendház: Dobó István tér 6. (trsz.: 1942).
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, két homlokzati tornyos, kosáríves szentélyzáródású, egyetlen hosszhajós templom, amely a szentély előtti szakaszon egy-egy íves záródású, félkupolával fedett keresztapszissal bővül. A két torony között egy-egy oszloppárral hangsúlyozott, erős félkörben előugró középrizalitban, lépcsősor fölött nyílik a kapu, amelyet gazdagon faragott szemöldökpárkány és parapet díszít. A templom É-i oldalához közvetlenül csatlakozik a rendház.

Továbbra is szép állapotban van.