Ruzsin-Offenbacher-ház

polgárház
városi polgárház
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésű, eredetileg U alaprajzú, egyemeletes, három homlokzatos sarokház, sarkain homorú kiképzéssel. A Dobó tér felé eső homlokzatán szalagkeretes ablakok között kosáríves szoborfülkében Nepomuki Szent János-szobor. Földszinten csehboltozatos helyiségek és copf kosaras vasrácsok (építész: Povolni János ?). 1996-ban udvarát és tetőterét beépítették. 1960-ig a Ruzsin, majd az Offenbacher család tulajdonában volt.
külső leírás:
Utcasorba illeszkedő, csatlakozó beépítésű, eredetileg "U" alakú alaprajzú, emeletes, három homlokzatos, későbarokk lakóház, sarkain homorú kiképzéssel. Udvarát és tetőterét utóbb beépítették.
Emeletes homlokzat, két szint között osztópárkány, fszt négytengelyes, emelet 5 tengelyes, fszt-en három, egyenes záródású, szalagkeretes ablak, baloldali utolsó tengely félköríves befalazott boltajtó, ablakokon gazdagon kiképzett rozettás, füzéres, rózsagirlandos kovácsoltvas ablakrács.
Emeleten egyenes záródású, szalagkeretes ablakok között középszakaszban /emeleten és fszt-en is visszalép/ kötényes, kosáríves szoborfülke, benne Nep. Szt. János szobra.

Az épület összességében most is rendben van! Azért rontanék az értékelésen mert a Nepomuki szobor fölött balra az eresz eléggé megbomlott és pereg.

Kuczora-ház (0.039 km)
Minorita templom (0.047 km)