Panakoszta-ház (Farkas Ferenc Zeneiskola)

polgárház
városi polgárház
oktatási és gyermekintézmény
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésű, három utcára néző, két házból összeépített, trapéz alaprajzú, egyemeletes épület, lenyesett sarkokkal, az utca lejtése miatt a Dobó téri homlokzaton utcaszint fölé emelkedő pinceszinttel. Udvari homlokzata előtt a K-i szárnyon konzolos függőfolyosó, kovácsoltvas mellvéddel. A 18. század elején épült házat 1797-ben, majd a 19. század második felében historizáló stílusban részben átalakították. 1791-1879 között a Thury, Vasváry és Panakoszta rokonság birtokolta.
külső leírás:
Csatlakozó beépítésű, három utcára néző, két házból összeépített, trapéz alaprajzú, emeletes ház, levágott sarkokkal. Az utca lejtése miatt a Dobó téri homlokzaton utcaszint fölé emelkedő pinceszinttel.
Udvari homlokzata előtt a K-i szárnyon konzolos függőfolyosó, kovácsoltvas mellvéddel.
Az utca szintváltása miatt háromszintes homlokzat utcaszint fölé emelkedő pincerésszel, mely öttengelyes homlokzat jobb oldalának első tengelye félkörives pincelejárat, negyedik tengely a kapu, a többi négyszögalakú pinceablak, földszint héttengelyes, középen a kapu, egyenes záródású kapu és ablakok, emelet és földszint között osztópárkány, emelet szintén héttengelyes, középső három tengely kis kiugrással, kis szemöldök és köténydísszel.
1995-ben az udvar üvegtetőt kapott, jelenleg (1996) felújítása alatt.

Az épület szinte változatlan állapotban van.