Líceum (Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola)

oktatási és gyermekintézmény
egyetem
egyetem
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, négyzetes udvart körülfogó kétemeletes épület, középtengelyében erősen kiülő, háromtengelyes, timpanonos középrizalittal, és kevésbé mély, kéttengelyes oldalrizalitokkal, a középrizalitban az első emeleten, konzolokon nyugvó erkéllyel. A D-i homlokzat középrizalitjában nincs erkély, íves oromzat koronázza. A K-i homlokzat középtengelyében csillagvizsgáló torony emelkedik, a torony alsó szintje enyhe, lesarkított rizalitot alkot, amelyet a főpárkány magasságában timpanon koronáz, az első emeleten pedig konzolos, kovácsoltvas mellvédes erkély díszít. A Ny-i szárny udvari homlokzatának középtengelyében kialakított lépcsőház benyúlik az udvar terébe. A földszint, a lépcsőházak, emeleti folyosók, könyvtár, kápolna, díszterem boltozottak. Falképek: könyvtárterem: 1778 (Johann Lucas Kracker és Joseph Zach); kápolna: 1794 (Franz Anton Maulbertsh); díszterem: 1781 (Franz Sigrist); színházterem: 1781 (Wittmann János). Barkóczy Ferenc püspök kezdeményét felkarolva, Eszterházy Károly püspök építtette püspöki iskola, illetve egyetem céljára (építész: 1763-1764: Josef Ignaz Gerl; 1764-1779: Fellner Jakab; 1780-1782: Grossmann József; kivitelező: Francz József, Povolni János).
külső leírás:
Szabadon álló, négyzetes udvart körülfogó kétemeletes, nyeregtetős épület. A középtengelyében erősen kiülő három tengelyes középrizalittal (a főhomlokzatán az első emelet előtt végigfutó konzolos erkéllyel és timpanonnal), és kevésbé mély kéttengelyes oldalrizalitokkal. A D-i homlokzat középrizalitjában nincs erkély és íves oromzat koronázza. A K-i homlokzat középtengelyében csillagvizsgáló torony emelkedik.
Ny-i szárny udvari homlokzatának középtengelyében lépcsőház, amely benyúlik az udvar terébe. A K-i szárnyon a torony alsó szintje enyhe, lesarkított rizalitot alkot, amelyet a főpárkány magasságában timpanon koronáz, az első emeleten pedig konzolos, kovácsoltvas mellvédes erkély díszít.

Szépen felújítva.

áruház (0.082 km)