Papnevelde (Egri Érseki Hittudományi Főiskola)

oktatási és gyermekintézmény
főiskola
főiskola
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, kétemeletes épület, a Foglár u. mentén húzódó téglalap alaprajzú szárnnyal, amelyhez középtájon É-i irányban induló, L alaprajzú szárny csatlakozik. Az udvaron a K-i oldali telekhatás mentén L alaprajzú gazdasági melléképületek határolják. Főként boltozott terek. KNy-i keresztszárnyában főlépcső, refektórium és kápolna, utóbbiakban nagyrészt fennmaradt 18. századi berendezés. Falképek: a kápolnában, 1825 (Braun István). Berendezés: 19. század eleje; főoltárkép: 1815 (Hesz Mihály). 1712-ben megkezdett, a 18. század folyamán több szakaszban kiépült együttes (építész: 1784: Grossmann József; kivitelező: Francz József). A 19. század végén átalakították, a homlokzati vakolatarchitektúrát eltávolították.
külső leírás:
Szabadon álló épület a Foglár u. mentén húzódó téglalap alaprajzú szárnnyal, amelyhez középtájon É-i irányban induló L alaprajzú szárny csatlakozik, s telkét az utcavonal mentén húzódó L alaprajzú gazdasági melléképületek határolják.

Tekintélyt parancsoló épület a maga zártságával és méreteivel. Mindig rendben tartva.