Minaret

minaret
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Négy utca találkozásánál kialakult téren, kovácsoltvas kerítéssel körülvett területen álló, 14 szög alaprajzú, kváderkövekből épített minaret. A szélesebb lábazat plasztikusan kialakított konikus szakasszal szűkül a toronytörzs felé. A toronytörzs felső harmadában gazdagon tagolt konzolsor fölött körbefutó erkély, 19. századi kovácsoltvas korláttal. A torony belsejében csigalépcső. Első említése 1664-ből származik, de valószínű, hogy ettől korábbi időpontban épült. A mellette álló dzsámit, melyet 1687 után káptalani templomnak használtak, 1841-ben bontották le. A minaretet 1897-ben Möller István tervei alapján restaurálták, ekkor készült a jelenlegi kősisak.
külső leírás:
Négy utca találkozásánál kialakult városi téren, kovácsoltvas kerítéssel körülvett területen álló, 14 szögű alaprajzú, kváderkövekből épített minaret.
A szélesebb lábazat plasztikusan kialakított konikus szakasszal szűkül a toronytörzs felé. A toronytörzs felső harmadában gazdagon tagolt konzolsor fölött körbefutó erkély, 19. sz.-i kovácsoltvas korláttal.
A minaretet fedő csúcsos kősisak 1897-ben készült.
A toronysisakon félholdon álló kereszt.