Ferences templom

r.k. szerzetesrendi templom
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, egyhajós, ÉNy-i homlokzatán kéttornyos, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i oldalához csatlakozó kolostorépülettel (trsz.: 1999). A két torony között enyhén előreugrik a kapuzatot, 1793 (Giovanni Adami) magába foglaló, volutás timpanonnal koronázott egytengelyes középrizalit. Az oromzatban Immaculata-szobor (Steinhauser József). Csehboltozatokkal fedett belső tér, a hajó bejárat felőli oldalán karzattal. A kaputól jobbra kereszt, lábánál Mater Dolorosa-ábrázolás (Giovanni Adami ?). Falképek: 1927 (Unghváry Sándor). Berendezés: 18. század vége; főoltárkép: 1761, 1778 (Kronewetter Pál), szobrok: 1780 (Steinhauser József); mellékoltárképek: 1755-1756 (Lucas Huetter); 1770 körül (Johann Lucas Kracker ?) A templom szentélye 1736-1746 között, a templom hajója 1750-1753 között épült(építész: Giovanni Battista Carlone ?), homlokzat és két torony, 1772-1776 (építész: Nitsman János).
külső leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, egyhajós, két homlokzati tornyos templom, egyeneszáródású, keskenyebb nyújtott szentéllyel, Ny-i oldalához csatlakozó kolostorépülettel. A két torony között enyhén előreugrik a bejáratot magába foglaló, volutás timpanonnal koronázott egytengelyes középrizalit. Az oromzatban Mária Immaculata szobor, sérült.
A kaputól jobbra Feszület, lábánál Mater Dolorosa ábrázolással, barokk, 18. sz. Giovanni Adami (?)

Változás igazából a templom állapotában nincs, de itt ott az aljazat vizesedését figyeltem meg.