Nagypréposti-palota (Bródy Sándor Megyei- és Városi Könyvtár)

palota
kulturális és szórakoztató épület
könyvtár
közkönyvtár
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, utcai homlokzatán enyhe kiülésű kéttengelyes közép-, és egytengelyes oldalrizalitokkal. A középrizalit teljes szélességében két-két oszlopra támaszkodó rokokó vasrácsos erkély. Udvari homlokzata közepén oromzatos, erősen előrelépő rizalittal. Ettől É-ra poligonális bővítmény. Boltozatos földszinti helyiségek és lépcsőház. A 18. század második felében készült nyílászárok, ablak- és erkélyrácsok. Korábbi, 18. század eleji ház helyén építtette gr. Batthyány Ignác nagyprépost, majd utóda Dobronyay Miklós kanonok fejeztette be (építész: Fellner Jakab).
külső leírás:
Csatlakozó beépítésben álló kontyolt nyeregtetős épület. Az utcai homlokzatán enyhe kiülésű kéttengelyes közép és egytengelyes oldalrizalitokkal. A középrizalit teljes szélességében két-két oszlopra támaszkodó rokokó vasrácsas erkély. Udvari homlokzatán a középen háromtengelyes, oromzatos erősen előreálló rizalit. Ettől É-ra poligonális bővítmény.

2013.12.25 14:26 Lacipap állapot: 4 - pont: 11

Sajnos az épület állapota egyre több kívánnivalót hagy . A lábazat erősen nedvesedik és pereg a vakolata. Az oldalsó részen eléggé elhanyagoltnak tűnik.