Butler-ház

polgárház
városi polgárház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, csonkaoromzatos lakóház. Utcai homlokzatához, egykori kerítésfalának maradványában, K felől gyalogkapu és kocsibehajtó csatlakozik. Az udvari homlokzaton későbbi tetőtér ablakok. A földszinten donga- és keresztboltozatos helyiségek, az emeleti helyiségek síkmennyezetesek, kettőben menynyezeti stukkódísz rekonstrukció. Több középkori eredetű lakóház felhasználásával építtette a gr. Butler család, amely 1711-1796 között volt az ingatlan birtokosa. Később a gr. Keglevich családé, majd gr. Barkóczy Ferenc püspöké lett. 1835-től városi tulajdonba került. Az 1970-es években átalakították és tetőterét beépítették.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, csonkaoromzatos lakóház. Utcai homlokzatához, egykori kerítésfalának maradványában kelet felől, klasszicista gyalogkapu és kocsibehajtó csatlakozik. Földszinti kőkeretes ablakai cseppdíszes, füles és szalagkeretesek, az emeletiek egyszerű profilú könyöklőre állított szalagkeretesek. Tagozott főpárkányát egyszerű profilú övpárkányra állított faltagoló lizénák tartják. Földszinti helyiségei boltozatosak, az emeletiek síkfedésűek, közülük a két nyugatiban stukkódísz rekonstrukció.

Lakatlan

2013.12.25 14:37 Lacipap állapot: 5 - pont: 11

A legjobb értékelést még megadom, de már kezdenek látszani a felújítás hiányosságai.A falakon néhány helyen megjelentek a repedések. Sajnos a belső tereket még nem tudtam megnézni.

irodaház (0.043 km)
Kis Zsinagóga (0.099 km)