Irgalmasrendi templom (Markhot Ferenc Megyei Kórház - Rendelőintézet)

r.k. szerzetesrendi templom
egészségügyi és szociális épület
kórház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
Saroktelken álló, négyzetes udvart körülfogó, egyemeletes, sátortetős kolostor és templom
együttese. A templom, a főhomlokzat középtengelyében a kolostor D-i és É-i szárnya között rizalitszerűen kiemelkedik. Homlokzatát kettős pilaszterek tagolják, középső tengelye fölött attikamellvéd húzódik Istenes Szent János, Szent Mihály és Gábriel arkangyal szobraival. A tető közepén huszártorony. A templom bejárata fölött az építtető címere. Csehboltozatos belső tér, bejárat felőli oldalon karzattal. Falképek: 1935-1936. Berendezés: 18-19. század. Korábbi, 1730-ban templommá átalakított egykori török mecset falainak felhasználásával építtette Pyrker János érsek, a kolostor és kórházépület közé beékelve.
külső leírás:
A templom a főhomlokzat középtengelyében a kolostor D-i és É-i szárnya között rizalitszerűen kiemelkedik. Homlokzatát kettős pilaszterek tagolják, középtengelye fölött attikamellvéd húzódik Istenes Szt. János, Szt. Mihály és Gábriel arkangyal szobraival. A tető közepén huszártorony emelkedik. A templom bejárata fölött Pyrker János László dombotműves címere.
A templom ma kórlaptár.

2013.11.07 11:03 Lacipap állapot: 5 - pont: 6

Megszépült az épület. Elkészültek a felújítással. A belső térbe nem tudtam bejutni, de szerintem ott is dolgoztak. A homlokzaton lévő szobrokat elszállították és raktárba helyezték. A most láthatóak az eredetiek hiteles másolatai! A huszártorony burkolata is elkészült, ónozott bádogból.
Rendkívül látványos lett a minaret szomszédságában.

Minaret (0.018 km)