Herner-ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utca és a patak vonalára épített, csatlakozó beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes lakóház, ferdén levágott sarkokkal, a sarkok emeletén kihasasodó zárterkéllyel. Egytraktusos, oldalfolyosós alaprajz. A földszinten boltozatos, az emeleten síkfödémes helyiségek. Az építtető Herner Ferenc, a püspök serfőzője, majd a város főbírája, 1725-ben szerezte meg a telket s néhány éven belül földszintes házat építtetett rá (építész: Giovanni Battista Carlone ?). 1799-ben már egyemeletesként említik. Az épület dr. Markhot Ferenc u. felőli sarkán 19. század második felében épült toronnyal.
külső leírás:
Az utca és a patak vonalára épített, csatlakozó beépítésű, "U" alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős lakóház, ferdén levágott sarkokkal, Markóth utca felőli sarkán toronnyal.

Változatlan állapotban.

Tábornok-ház (0.051 km)