Római katolikus székesegyház

Szent Mihály arkangyal
r.k. székesegyház
r.k. székesegyház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, háromhajós, keresztházas templom, a négyezet fölött kupolával, két Ny-i toronnyal, a kereszthajó É-i és D-i oldalán mellékbejáratokkal. Az oszlopos, portikuszos főbejárathoz vezető lépcsőt és az attikát Szent István, Szent László, Szent Péter, Szent Pál szobrai, a K-i homlokzatot domborművek díszítik, 1838-1846 között (Marco Cassagrande). Kupolás és dongaboltozatos belső tér, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18-19. század; főoltárkép: 1834-1835 (Josef Danhauser); mellékoltárképek: 1772-1773 (Johann Lucas Kracker), 1840 (Giovanni Schiavoni), 1840 (Giovanni Busato). Szószékorgona: 1910 (Angster-orgonagyár). Építtette Pyrker János érsek, a korábbi székesegyház lebontásával, 1831-től (építész: Hild József).
külső leírás:
Szabadonálló, oszlopcsarnokos, háromhajós, keresztházas templom, a négyezet fölött kupolával, két Ny-i toronnyal, a kereszthajó É-i és D-i oldalán mellékbejáratokkal. Az oszlopcsarnokhoz vezető lépcsőt és az attikát szobrok, a K-i homlokzatot domborművek díszítik.

Jó állapotú.
A modern üvegablakok sajnos nehezen fényképezhetőek (nekem).