Szervita templom

Fájdalmas Anya
r.k. szerzetesrendi templom
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, egyenes szentélyzáródású épület, a D-i homlokzaton ívesen előreugró rizalit fölött emelkedő toronnyal (építész: Hugo Maria Hazael ?), párkány fölött a szerviták Mária monogramjával és puttókkal díszített kapuzattal, 1752 (Singer Mihály), a K-i oldalon földszintes és emeletes kápolnákkal és oratóriummal. A hajó és a szentély fiókos dongaboltozattal fedett. A hajó bejárat felőli oldalán karzat. Falképek: 20. század (?). Berendezés: főként 18. század közepe. A templom 1733-1735 között épült, de tornya csak 1754-ben készült el.
külső leírás:
Utcasarkon, zártsorú beépítésben álló, egy homlokzati tornyos, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i oldalán csatlakozó kolostorépülettel. A templom homlokzati síkja előtt emelkedik a torony, szobordíszes kapuja fölött timpanonos főpárkány lezárással, konkáv, szoborfülkés oldalsíkokkal. A templom K-i oldalához földszintes ill. emeletes kápolnák sora ill. oratórium csatlakozik. A földszintes szakaszokat balluszteres attika koronázza.

Főbejárat, 1752, Signer Mihály
Oldalbejárat, 1752, Signer Mihály
Homlokzati szobrok:
- Beniti Szt. Fülöp, barokk, 1763
- Szt. Peregrinus, barokk, 1763
állapot leírása:
Jó állapotban van, folyamatosan felújítják. A szentélyfalhoz támasztva engedély nélkül 5 garázst építettek.

2013.11.07 10:52 Lacipap állapot: 5 - pont: 12

Az épület megújult!!
Cseréltek rajta tetőt, és toronysisakot. Vadonatúj cserép burkolatot kapott, a torony pedig teljesen új rézlemez borítást, az épület színét is megváltoztatták.
A szín az Egerben most divatos egérszürke és fehér árnyalataira változott. Állítólag ez az eredeti színezés, mindenesetre nagyon szép.
A falfülkékben lévő szobrokat is restaurálták.

irodák (0.033 km)