Érseki palota

palota
kulturális és szórakoztató épület
levéltár
egyházi levéltár
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
U alaprajzú épületegyüttes. A középső szárny szabálytalan alaprajzú, K felől három, Ny felől kétszintes. K-i (fő)homlokzata előtt díszudvar (hrsz.: 4573), amelyet kovácsoltvas kerítés választ el az utcától. K-i homlokzatának középtengelyében konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédes erkély, É-i homlokzatához későbbi díszlépcsőház csatlakozik, 1765 (építész: Fellner Jakab). Középső szárnyát kétoldalt kocsiáthajtó kapcsolja a középső szárnyra merőleges oldalszárnyakhoz (építész: Josef Ignaz Gerl, Francz József). A díszudvart D-en és É-on egy-egy egyemeletes épületszárny határolja, amely mögött D-en szabálytalan trapéz formájú udvart körülzáró egyemeletes palotaszárnyak, É-on szabálytalan ötszög alaprajzú gazdasági udvar és gazdasági épületek állnak. A D-i épületcsoport (hrsz.: 4568) főhomlokzata a Pyrker János térre néz. Két szélső tengelyében félkupolával fedett pavilon, középtengelyben nyíló kapuja fölött konzolokon erkély, kovácsoltvas mellvéddel. A főpárkány fölött bábos párkányos attika, középmezejében felirattal. E szárny udvari homlokzatán a középtengelyben kiülő rizalitban lépcsőház, 1827-1847 (kivitelező: ifj. Zwanger József). Az É-i épületcsoport a díszudvart határoló szárnnyal együtt külön törzsszámon védett (Érsekudvar, trsz.: 2030). A középső szárnyban a földszint boltozott, az első- és második szint jellemzően síkfödémes. Kocsiáthajtó, előcsarnok, díszlépcsőház stukkóval és faragott kőelemekkel díszített. Második emeleten cserépkályhák, 18. század második fele. A középső szárny Ny-i oldalához két szintet átfogó kápolna csatlakozik oratóriummal, részben 18. századi berendezéssel. A palotát 16. századi épületek felhasználásával Erdődy Gábor püspök kezdte építtetni, 1715-1732 (építész: Giovanni Battista Carlone). 1761-1775 között Eszterházy Károly bővíttette. A D-i épületcsoportot Pyrker László érsek emeltette.
külső leírás:
Kertben szabadon álló, U alaprajzú, kétemeletes, nyeregtetős épület. Főhomlokzata előtt díszudvar, amelyet kovácsoltvas kerítés választ el az utcától. Főhomlokzatának középtengelyében konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédes erkély, É-i homlokzata előtt későbbi lépcsőház. A főhomlokzathoz mindkét oldalon kétszintes, kocsiáthajtós épületszárny (galéria) csatlakozik. A díszudvart délen és északon egy-egy egyemeletes épületszárny határolja, amely mögött D-en szabálytalan trapéz forma udvart körülzáró egyemeletes palotaszárnyak, É-on gazdasági udvar és gazdasági épületek állnak. A D-i épületcsoport főhomlokzata a Pyrker János térre néz. Két szélső tengelyében félkupolával fedett pavilonok. Középtengelyben nyíló kapu fölött konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédes erkélyrács. A főpárkány fölött bábos párkányos attika, középmezejében M D C C C X X X I V felirattal. E szárny udvari homlokzatán a középtengelyben kiülő rizalitban lépcsőház. Az É-i épületcsoport a díszudvart határoló szárnnyal együtt külön törzsszámon védett. vö. M 2030

(Domboldalon elhelyezkedő, váltószintes, összefüggpő épületcsoportok kapcsolódna a Széchenyi u. felé nyitott, trapéz alakú udvar három oldalához.
A rokokó főépület a nyugati oldalon helyezkedik el. U alaprajzú, az udvar felől kétemeletes magját egyemeletes, attikával lezárt szárnyak kapcsolják az oldalsó épületcsoportokhoz. (Ezek emeleteinek egy-egy kosáríves ablaka a Fourcontrasti-kastélyból való.) A jobboldaliban található az egykor kocsiáthajtós főbejárat. A díszudvari homlokzat első emeletén erkély kovácsoltvas korláttal (1763, Fazola Henrik). A díszudvart északról lezáró barokk épületszárny egytraktusos, a gazdasági udvar felőli folyosóval. A déli épületcsoportban négy egyemeletes épületszárny fog közre egy szabálytalan alakú udvart. A középfolyosós elrendezésű déli szárny középrizalitja az udvarba nyúlik. E szárny két végét tornyok hangsúlyozzák. A másik három szárny egytraktusos, az udvari oldalon folyosóval. A díszudvart a szécshenyi utca felől kovácsoltvas kerítés zárja el, középen rokokó díszkapuval (Fazola Lénárd, 1776). A domboldalon levő kert kőkerítésében a székesegyház főbekárata felől rokokó díszkapu, a székesegyház kereszthajójánál rokokó kocsikapu. A palota északi szárnyához kapcsolódnak a földszintes egykori gazdasági épületek ötszög alakú udvart körulfogva (Érsekudvar). Az északi szárnyban háromhajós, boltozott istálló.)
állapot leírása:
Déli szárny: érseki palota hivatalokkal; középső szárny: Egervin irodái; északi szárny: Főegyházmegyei Levéltár és Múzeum

A középső homlokzat szépen felújítva, a nyugati és keleti szárny még a "régi" sárga színben.
Az udvar kövezése is elkészült. A nyugati szárny lábazata mállik.