Ciszterci templom

Szent Bernát
r.k. szerzetesrendi templom
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól kerttel elválasztva álló, egyhajós, kétoldalt oldalkápolnákkal bővített, egyenes szentélyzáródású templom, kéttornyos K-i homlokzattal. Középtengelyében előcsarnok (1743) a ciszterci címerrel, a két torony között aediculás oromzat. Az előkertben ívesen kialakított kocsifelhajtó, két bejáratánál ferdén elhelyezett kapuk pillérén Szent Mihály és Gábriel arkangyal szobra áll. A tornyok alsó szintjét 1-1 szoborfülke tagolja, bennük a K-i homlokzaton jezsuita szentek, a D-in Szent Flórián-szobor. A templomhoz az É-i oldalon kolostor és iskolaépület csatlakozik (trsz.: 2036). Fiókos dongaboltozattal fedett templomtér, kétoldalt négy-négy oldalkápolnával, felettük oratóriummal. A hajó bejárat felöli oldalán karzattal. Falképek: 1888 (Bader Károly, Innocent Ferenc). Berendezés: főleg 18. század. Építtette a jezsuita rend 1699-1743 között (építész: 1699: P. Pethő István, P. Geyer Bernát, 1716: Giovanni Battista Carlone). A templom berendezése 1770-ben fejeződött be. 1773 után a pásztói ciszterci konvent kapta meg. 1792-1857 között többször javították.
külső leírás:
Az utcavonaltól kerttel elválasztva álló, kéttornyos, nyeregtetős templom. Középtengelyében szobordíszes előcsarnok a ciszterci címerrel, a két torony között aediculás oromzat. A tornyok alsó szintjét tengelyenként 1-1 szoborfülke tagolja, bennük a K-i homlokzaton jezsuita szentek, a D-in Szt. Flórián.
A templomhoz az É-i oldalon kvadvatúrát bezáró kolostor és iskolaépület csatlakozik.
Az előketben ívesen kialakított kocsifelhajtó bejáratánál ferdén elhelyezett kapuk pillérén Szt Mihály és Gábriel arkangyal szobra áll. Barokk, 18. sz. vége.

A templom állapota továbbra is remek!
Érdekesség! Elkészültek a toronyban az órák! Nagyon mutatós és korhű mintákkal.