kulturális és szórakoztató épület
Kétemeletes, klasszicista sarokház (MTA irodaháza), 1830 körül.
:
A ketemeletes, Nádor utcai oldal 5-5-5, Zrínyi utcai oldalán 6-7-6 ablaktengely épület homlokzatát a földszint fölött övpárkány, második emeletén kevéssé hangsúlyos könyöklőpárkány tagolja és három részes, fogsordíszes övpárkány zárja le. Mindkét falfelület középső rizaljának falfelületét, az emeleteken két szintet átfogó papíruszfejezetes pilaszterek tagolják, amelyek övpárkányra állnak. Mindenütt allótéglány alá falnyílásokat képeztek ki. A falsávos földszinti falfelületben, az ablakok felett egyenes boltívminta: látható. Mindkét falfelület középső tengelyében egyenes záródású kapu helyezkedik el. A Nádor utcai főhomlokzat, - két oldalt sima keretezésű, a záróköve felett törtszegmensívű szemöldökpárkánnyal kiemelt, vaknyílásokal közrefogot - kapuja felett, öt ablaktengely szélességben, sűrű konzolsoron erkély húzcidik, pálcatagos kovácsoltvas korláttal. Az első emeleti, tagozatos keretezésű ablakok felett egyszerű egyenes szemöldökpárkányok láthatók. A rizalitokban a falnyílások felett, tagozatos félkörívekben dombormű díszítések kaptak helyet. E domborművek, hattyúk közrefogta karéjos vázákat ábrázolnak. A masodik emeleten tagozatos keretezésű ablakok ülnek a könyöklőpárkányra: közülük a középső rizalitokon kivülieket egyenes szemöldökpárkányok hangsúlyozák.

Változatlanul szép állapotú.

Tigris Szálló (0.046 km)