Farenson-Povolny ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, L alaprajzú, magasföldszintes épület, oromzatos középrizalittal, kerítésfalban kapuval. A kőoromzatban szobordísz. Síkmennyezetes helyiségek. Historiáló nyílászárók. A korábbi épület 1800-1805 között Farenson Ferenc egri festőé volt. 1810 körül vásárolta meg Povolni Ferenc kőművesmester és építette fel a házat korábbi falak felhasználásával. A 19. század fordulóján átalakították.
külső leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, L alaprajzú, magasföldszintes épület, kéttengelyes oromzatos középrizalittal, kerítésfalban csatlakozó kocsibehajtóval. Nyeregtető. A kőoromzatban szobordísz: építészetre-pallérmesterségre utalú dombormű.

Az épület maga nagyon szép! Sajna a tető és az oromzati dísz állapotában változás nem történt. Félek, hogy a dísz nem igazán az "épület része".

Lakóképület (0.045 km)
Siskovics-ház (0.083 km)